Kritiek op arrestaties Wilders-protest

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam heeft verbaasd gereageerd op de aanhoudingen bij de anti-Wildersdemonstratie afgelopen weekeinde.

ANP

‘De burgemeester was enigszins verbaasd. Hij vond het opmerkelijke aanhoudingen’, bevestigde zijn woordvoerster een artikel hierover in Het Parool. Maandagmiddag kwam de zaak ter sprake tijdens het reguliere overleg tussen Cohen, De Wit en korpschef Welten.

Ombudsman
Ook de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zet vraagtekens bij de aanhouding van activisten die afgelopen weekeinde in Amsterdam anti-Geert Wildersposters verspreidden ‘Ik heb twijfels over dat politieoptreden’, zei hij maandag.

Volgens hem kan de politie alleen mensen aanhouden wegens bijvoorbeeld smaad of belediging als de persoon in kwestie een klacht indient. Dat is bij Wilders niet het geval. Die vindt zelfs dat de actievoerders gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting. ‘Dus is er geen strafbaar feit’, aldus Brenninkmeijer.

Geen belediging
Maar zelfs als de politicus wel aangifte had gedaan, is het maar de vraag of de aanhoudingen terecht waren, aldus Brenninkmeijer. Het is volgens hem lang niet zeker dat de tekst op de posters, ‘Extremist - brengt u en de samenleving ernstige schade toe', een strafbare belediging is.

Volgens de ombudsman vertoont de kwestie sterke gelijkenissen met een soortgelijke zaak uit 2005 in Rotterdam. De politie arresteerde daar een man die een bord met de tekst ‘Bush terrorist’ bij zich had. Omdat de Amerikaanse president echter geen aangifte had gedaan, was de aanhouding onterecht, oordeelde Brenninkmeijer. Hij vond bovendien dat de politie ‘intimiderend en censurerend’ had opgetreden.

‘Ik betreur dat dit soort incidenten voorkomen’, zei de ombudsman maandag verder. ‘De vrijheid van demonstratie is een democratisch recht.’

Vragen
De GroenLinks-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester Job Cohen over de aanhouding van anti-Geert Wilders-activisten afgelopen weekend in de hoofdstad. Onder de arrestanten was GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi. De anderen zijn leden van de Internationale Socialisten. De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil onder meer van Cohen weten waarom de politie de demonstranten precies heeft opgepakt. Volgens de partij was er slechts sprake van ‘een ludieke actie’ die onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Abjecte club
PVV-leider Wilders liet zondag al weten dat hij de Internationale Socialisten weliswaar een ‘abjecte club’ vindt, maar dat de politie hen ook wat hem betreft niet had mogen oppakken. ‘Zoals ik mag zeggen wat ik vind, mogen zij dat ook.’

De Internationale Socialisten meldden eerder al dat zij doorgaan met het verspreiden van de posters. Mogelijk doen ze dat komend weekeinde al. Ook gaan ze een klacht indienen over het optreden van de politie.

De politie heeft zondagmiddag op de Dam in Amsterdam acht actievoerders opgepakt die demonstreerden tegen politicus Geert Wilders. (ANP) Beeld
De politie heeft zondagmiddag op de Dam in Amsterdam acht actievoerders opgepakt die demonstreerden tegen politicus Geert Wilders. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden