Kritiek op Aquino zwelt aan wegens trage hulpverlening

AMSTERDAM - De Filipijnse president Benigno Aquino wordt in toenemende mate bekritiseerd vanwege de trage hulpverlening na de ramp met de tyfoon Haiyan. Bijna een week nadat de vernietigende storm over het land is geraasd, schiet de distributie van voedsel, water en medicijnen tekort. Daardoor dreigt het aantal slachtoffers op te lopen.

De aanvoer van hulpgoederen is op gang gekomen, maar veel mensen hebben nog niets ontvangen. Voorraden komen soms nauwelijks verder dan vliegveld of haven, omdat vervoer over de weg moeilijk blijft. Wegen zijn nog steeds geblokkeerd, vrachtwagens zitten zonder brandstof en sommige gebieden zijn onveilig. Honger dreigt in afgelegen streken.

In het rampgebied nemen woede en frustratie toe. 'Mensen krijgen geen hulp omdat ze moeilijk bereikbaar zijn', aldus de Filipijnse coördinator van Artsen zonder Grenzen (AzG). Noodkreten komen niet alleen van het eiland Leyte, waar de stad Tacloban met de grond is gelijkgemaakt. Een AzG-team schetste ook een somber beeld van een dorp op het eiland Samar. 'Mensen leven in de buitenlucht, er zijn geen daken meer in Guiuan.'

De 53-jarige Aquino, populaire telg uit een politieke dynastie die door zijn landgenoten liefkozend Noynoy wordt genoemd, lijkt overrompeld door omvang en ernst van de ramp. Ook onder politieke vrienden wordt getwijfeld aan zijn doortastendheid. 'Hij moet snel iets doen, anders wordt hij hierdoor verzwolgen', zei rechter en politica Miriam Defensor Santiago tegen The New York Times.

De president wordt niet alleen het moeizame verloop van de hulpverlening aangerekend, hij krijgt ook het verwijt dat de overheid te laks reageerde voordat de tyfoon aan land kwam. Toen de uitzonderlijke kracht van de storm werd voorspeld, had de bevolking duidelijker moeten worden gewaarschuwd, menen critici.

Aquino zei achteraf dat er meer doden zouden zijn geweest als er geen voorzorgsmaatregelen waren getroffen, maar volgens veel overlevenden was er niet gewaarschuwd voor een metershoge vloedgolf. Deskundigen voegen daaraan toe dat het op de Filipijnen ontbreekt aan behoorlijke rampenplannen.

Veel Filipijnen vragen zich af waarom Aquino het vermoedelijke aantal doden - door plaatselijke autoriteiten in Tacloban geschat op 10 duizend - fors terugschroefde tot rond de 2.000. Gisteren lag het officiële dodental volgens de VN op 4.460, maar er worden volgens het Rode Kruis nog zo'n 22 duizend personen vermist. 'Hij wilde natuurlijk niet te veel paniek veroorzaken', zei een bestuurder in Tacloban. Maar als het dodental hoger uitvalt, zal Aquino ongetwijfeld worden herinnerd aan zijn verkeerde beoordeling.

Ook schattingen van de schade werden door de regering-Aquino snel bijgesteld. Het financiële persbureau Bloomberg News raamde de schade van de tyfoon op 11 miljoen euro. Van overheidszijde werden deze schatting meer dan gehalveerd. 'De regering verviel in haar vervelende gewoonte te proberen de gevolgen van een ramp te bagatelliseren', schreef columnist Ben Kritz in The Manila Times.

Van Aquino's bezoek aan het rampgebied, vorig weekeinde, zijn vooral zijn uithalen naar plunderaars en zijn kritiek op plaatselijke autoriteiten bijgebleven. Critici verwijten hem gevoelloosheid. Waarom deed hij geen emotioneel beroep op de internationale gemeenschap om hulp? Voelde hij zich daar te trots voor?

Columnist Rigoberto Tiglao over een tv-optreden van de president: 'Hij was het toonbeeld van een gevoelloze leider. Nergens een teken van verdriet of medelijden met de lijdende Filipijnen. Hij somde alleen op wat zijn regering heeft gedaan of nog gaat doen.' Volgens Tiglao zouden zijn adviseurs er goed aan doen hem in deze tijden van rampspoed de mond te snoeren.

duizend personen worden nog vermist, meldt het Rode Kruis

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden