Kritiek op antiterreurchef EU na ontkenning CIA-vluchten

Europees terrorismecoördinator De Vries ziet geen bewijs dat in de Europese Unie speciale gevangenissen bestaan van de Amerikaanse geheime dienst CIA voor terroristen....

ANP

Dat heeft De Vries donderdag gezegd in de speciale onderzoekscommissie voor CIA-kampen van het Europees Parlement (EP), op vragen van de afgevaardigden Eurlings (CDA), Buitenweg (GroenLinks) en In ‘t Veld (D66). Zijn ontkenning kwam hem op kritiek te staan.

‘Ik heb geen weet van speciale vluchten voor het vervoer van terroristen. Ook heeft de CIA naar mijn kennis in de EU niet gehandeld in strijd met de internationale rechtsregels. Ook heb ik geen weet van speciale detentiecentra’, aldus De Vries.

De voormalige staatssecretaris van Binnenlandse Zaken ging daarmee in tegen voorlopige bevindingen van de Raad van Europa, het samenwerkingsverband voor mensenrechten van 46 Europese landen. Volgens rapporteur van de Raad van Europa Marty is er sprake geweest van zeker duizenden CIA-vluchten boven Europees grondgebied.

Eerder op de dag getuigde in het Europarlement ook de voormalige Britse ambassadeur in Oezbekistan Murray, die stelde dat er wel degelijk door de EU is meegewerkt aan CIA-vluchten. Er zouden via Oezbekistan zeker tientallen CIA-vluchten over EU-grondgebied zijn gegaan, stelde Murray.

De Vries zei echter eerst het volledige onderzoek van het EP en de Raad van Europa af te willen wachten, omdat ‘er geen definitief bewijs’ bestaat. Hij stelde verder wel dat de handhaving van mensenrechten van gevangenen voor hem voorop staat. ‘We moeten van anderen geen zaken verwachten, die we zelf niet kunnen waarmaken.’

De ex-VVD-Europarlementariër zei verder dat hij in zijn coördinatiecentrum voor terrorismebestrijding ook geen informatie gebruikt die via marteling van gevangenen is verkregen. Volgens hem geldt dat voor alle informatie die geheime diensten in de EU gebruiken.

Enkele Europese parlementariërs hadden forse kritiek op De Vries. ‘Dit is een totaal nutteloze hoorzitting’, aldus de Italiaanse sociaaldemocraat Fava, die namens het EP rapporteert over de CIA-kampen. De Vries gaf wel toe dat er nog een discussie plaatsvindt met de Verenigde Staten over de definitie van illegale uitlevering van gevangenen.

‘Zelfs de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice geeft toe dat een vorm van illegale overdracht van gevangenen bestaat’, stelde GroenLinks-Europarlementariër Buitenweg. ‘Rice zegt dat dit mensenlevens bespaart. Dan is het toch hoogst verbazingwekkend dat De Vries de CIA-vluchten ontkent.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden