Kritiek op afkondigen staat van oorlog Afghanistan

GroenLinks en SP zijn niet gelukkig met het besluit van minister Kamp van Defensie om het oorlogsrecht van toepassing te verklaren op de activiteiten van de commando's en mariniers in het zuid-oosten van Afghanistan....

Minister Kamp van Defensie zei dat donderdag in de Tweede Kamer dat hij zeker een maand eerder had gewild dat hij had ingezien dat het begrip ‘tijd van oorlog’ van toepassing is op de Nederlandse geheime operatie in Afghanistan. Dat dat inzicht pas vorige week definitief doorbrak bij hem en op zijn ministerie, na vele contacten met het Openbaar Ministerie, is volgens Kamp ‘niet fraai’.

Tijdens een ingelast overleg met Kamp en zijn collega van Justitie, Donner, over het verassende besluit, uitte ook de PvdA donderdag kritiek op de maatregel. Volgens PvdA-woordvoerder Koenders geeft de maatregel ‘alleen de illusie van meer rechtszekerheid voor de militairen. Er is sprake van kunst- en vliegwerk, maar het lost het probleem niet op.’

De militaire bond AFMP reageerde donderdag gekwetst op opmerkingen van GroenLinks-woordvoerder Karimi op de radio dat het besluit ‘ruimte creëert voor schietgrage jongens die het zo nauw niet nemen’. Voorzitter Van den Burg vroeg zich af waar het Kamerlid zich op baseert. In de afgelopen vijftien jaar is er tot nu maar een incident geweest waar de rechter zich moet uitspreken over ongeoorloofd schietgedrag’, zei hij met een verwijzing naar de zaak Eric O.. Volgens de voorzitter moet Karimi ‘openlijk haar excuses maken voor deze ongenuanceerde uitlatingen’.

Minister Donner maakte tijdens het overleg nog eens duidelijk dat het besluit niet automatisch van iedere burger in het gebied een vijand maakt die je ongestraft mag neerschieten. Schaapherders die door de bevelvoerende commandant niet als gevaarlijk zijn aangemerkt moeten met rust worden gelaten. Alleen als is vast komen te staan dat bepaalde schaapherders kwaad in de zin hebben en de commando's opdracht krijgen om deze figuren aan te pakken, is er sprake van vijanden en zijn offensieve gevechtshandelingen geoorloofd, lichtte Donner toe.

Het kabinet besloot al op 25 februari 165 commando's en mariniers en vier transporthelikopters met 85 man personeel naar Afghanistan te sturen om de Amerikanen te helpen bij de jacht op Al-Qaeda en Taliban. Maar pas vorige week voegde Kamp daar met artikel 71 van het Wetboek van Militair Strafrecht aan toe dat de het begrip ‘tijd van oorlog’ van toepassing is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden