Kritiek in VS op uitblijven succes NAVO

President Clinton komt steeds meer onder vuur te liggen wegens het onvermogen van de NAVO een einde te maken aan de etnische zuiveringen in Kosovo....

Van onze correspondent Bert Lanting

Naast Lugar roepen ook steeds meer andere critici om het inzetten van grondtroepen om de Albanese Kosovaren in bescherming te nemen tegen de Servische troepen en te voorkomen dat de operatie Allied Force op een nederlaag voor de NAVO uitloopt. De Democratische senator Torricelli klaagde dat het van meet af aan 'niet erg realistisch' was met luchtaanvallen 'de wil van de Servische troepen te breken'. Torricelli zei te twijfelen aan de 'kwaliteit van het politieke en militaire advies' dat de president krijgt.

Clinton liet gisteren echter nog eens weten dat hij niet van plan is om troepen naar Kosovo te sturen. Maar volgens hem is er een 'goede kans' om de Servische troepen door bombardementen terug te drijven en ervoor te zorgen dat de etnische Albanezen kunnen terugkeren.

De president liet doorschemeren dat er dan een regeling voor de veiligheid van de Albanezen moet komen die verder gaat dan wat er in het akkoord van Rambouillet is afgesproken, al blijven de VS wel aan de basisbeginselen van het akkoord vasthouden.

Clintons opmerkingen lijken te bevestigen dat er binnen de NAVO aan een alternatief voor het akkoord wordt gewerkt. De New York Times meldde gisteren dat er wordt gedacht aan het opzetten van een 'protectoraat' in Kosovo voor de etnische Albanezen. Het plan komt erop neer dat de Albanese vluchtelingen onder bescherming van NAVO-eenheden terugkeren naar Kosovo.

Voorwaarde is wel dat de Servische troepen dan zo verzwakt moeten zijn door de NAVO-bombardementen dat er geen serieus verzet van hen valt te verwachten. Het gebied voor de teruggekeerde Kosovaren zou dan onder internationale bescherming moeten komen te staan.

In het akkoord van Rambouillet was afgesproken dat Kosovo weliswaar autonomie zou krijgen, maar dat de provincie onder Servisch gezag zou blijven staan. Volgens NAVO-diplomaten is Rambouilletechter dood. Na de etnische zuiveringen zullen de Kosovaren volgens hen nooit meer akkoord gaan met zo'n regeling.

Clinton kreeg gisteren ook kritiek van Congresleden wegens het gevangen nemen van drie Amerikaanse soldaten door Servische troepen bij de Macedonische grens. De voorzitter van de Senaatcommissie voor de strijdkrachten, senator John Warner, verweet de regering dat zij te veel risico neemt door de Amerikaanse militairen in het grensgebied te laten opereren.

Een krijgsraad in Pristina is gisteren een onderzoek begonnen tegen de drie, maar het was nog niet duidelijk waarvan de soldaten zullen worden beschuldigd. Volgens een vooraanstaande advocaat in Belgrado, Toma Fila, zullen de Amerikanen mogelijk worden aangeklaagd wegens het bedrijven van 'agressie'.

Clinton zei gisteren nog eens dat berechting van de soldaten tegen de Conventie van Geneve zou indruisen. De Amerikaanse regering is uiterst bezorgd over het effect die de beelden van het proces zullen hebben in de VS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden