Kritiek in Duitsland op zachte uitleg pact

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, en de Duitse werkgevers vinden dat het stabiliteitspact streng en onverkort moet worden toegepast....

Van onze verslaggevers

De Bundesbank waarschuwt tegen zo'n 'zachte interpretatie' van het stabiliteitspact. Tekorten die de omvang zoals afgesproken in het stabiliteitspact te boven gaan, houden het risico in dat de rente wordt opgedreven. De Duitse werkgeversorganisatie BDI riep bondskanselier Gerhard Schröder op het pact te eerbiedigen. Straffe discipline is noodzakelijk om het Duitse hervormingsproces op koers te houden.

De Duitse werkgevers vrezen dat herhaalde schendingen van het stabiliteitspact de inflatie en de rente omhoogdrijven. 'Degenen die het pact niet naleven, dienen te worden gestraft', zei Michael Rogowski, voorzitter van de BDI.

Het financieringstekort in Nederland zal dit jaar uitkomen op 2,7 procent, zo staat in de nog vertrouwelijke Najaarsnota van minister Zalm van Financiën. Zalm heeft een belastingtegenvaller van anderhalf miljard euro bij de vennootschapsbelasting, vanwege de economische recessie. Een meevaller van 500 miljoen euro in de sociale zekerheid valt weg tegen tegenvallers elders, meldt een bron dicht bij het kabinet.

Zalm zal niet met extra bezuinigingen komen, hoewel het tekort groter is dan de signaalwaarde van 2,5 procent die in het regeerakkoord is afgesproken. Volgens de gemaakte afspraak moet Zalm bezuinigen, maar daar ziet hij nu vanaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden