Kritiek grote steden op inburgeringsplannen Verdonk

De vier grote steden, Tilburg en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben nog steeds forse kritiek op de inburgeringsplannen van minister Rita Verdonk (Integratie)....

ANP

De nieuwe wet schrijft voor dat immigranten, kort of lang in Nederland, examen moeten doen. Gemeenten zijn niet tegen inburgering, maar voorzien bij de door Verdonk voorgestelde uitvoering veel organisatorische, technische en financiële knelpunten. Ook vinden ze dat ze beperkt worden in hun eigen mogelijkheden voor inburgeringstrajecten. Ze zien meer heil in maatwerk voor hun inwoners op weg naar participatie in de samenleving, wat het enige doel zou moeten zijn.

‘De hele wet lijkt gericht te zijn op het behalen van het examen en niet op het eigenlijke doel: meer mensen te laten participeren in de samenleving’, staat in de Rotterdamse brief. ‘Laten we ons geld alsjeblieft inzetten voor die programma's die we hebben voor inhoudelijke zaken en laten we niet met examens in de weer gaan. Feit is dat het ook mensen afschrikt, terwijl ze nu vrijwillig ook graag die cursussen willen volgen’, aldus de Rotterdamse wethouder Orhan Kaya van Participatie en Cultuur vrijdagochtend in het Radio 1 Journaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden