Kritiek groeit op meevliegen van gewapende bewakers

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen (IATA) is tegen de Amerikaanse eis gewapende bewakers in vliegtuigen te laten meevliegen. 'We willen geen wapens aan boord'....

Van onze buitenlandredactie

De VS willen dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen bewapende bewakers, sky marshals, laten meevliegen op bepaalde vluchten van en naar de VS om aanslagen te voorkomen. De IATA vindt dat áls sky marshals meevliegen, de gezagvoerder dat altijd moet weten.

De Britse vakbond van vliegtuigpiloten heeft zijn leden gisteren geadviseerd vooralsnog niet te vliegen met sky marshals aan boord. Britse maatschappijen lopen hiermee het risico geen toestemming meer te krijgen om te mogen landen in de Verenigde Staten.

De British Airline Pilots' Assocation wil eerst meer duidelijkheid over de opleiding van de marshals, de wapens die zij dragen en de verantwoordelijkheid van de gezagvoerders. De Britse sky marshals zouden vanaf begin volgende week worden ingezet .

De eis van de Amerikanen is een 'erg slecht idee, want de gevolgen voor de passagiers en bemanning zijn catastrofaal als er zich aan boord een gewapend conflict voordoet', vindt de voorzitter van de Deense Associatie van Piloten. 'Het terrorisme moet op de grond worden bestreden, voordat de passagiers instappen, en niet in de lucht.'

Frankrijk heeft rond de feestdagen op verschillende vluchten naar de VS wél gewapende agenten laten meevliegen, meldde het dagblad Libération dinsdag. Het besluit was volgens de krant op 20 december genomen en werd de dag daarna al uitgevoerd. De agenten zouden verdovingspistolen bij zich dragen.

Thailand heeft laten weten dat Thai Airways niet met bewakers aan boord gaat vliegen. 'Wij hoeven niet zo ver te gaan, omdat we altijd grondige controles uitvoeren en onze vliegtuigen altijd rechtstreeks naar hun bestemming vliegen', zei premier Thaksin Shunawatra.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden