Kritiek gaat Buitendijk toch te ver

Alsof hij alle kritiek uit het Nederlandse spelerskamp nog eens met een flinke bezem uit zijn directiekamer wenste te vegen, kwam Wim Buitendijk, al achttien jaar de baas van het ABN Amro Wereld Tennis Toernooi, gisteren met zijn wild-cardbeleid van de laatste jaren aanzetten....

Van onze verslaggever John Volkers

De laatste zeven jaren, zo toonden de statistieken in het programmaboek, waren achttien van de 21 wild-cards voor Nederlanders geweest. Slechts de Kroaat Ivanisevic en de Zweden Engqvist en Wilander waren buitenlanders die in die jaren voorrang kregen op landgenoten. Dit jaar is het weer een puur nationale invulling van het additionele invitatiebeleid geweest. Raemon Sluiter, Jan Siemerink en Peter Wessels kregen de wild-cards voor Ahoy'. Vooral Wessels, de nummer 133 van de wereld, was blij met de uitnodiging. De Elburger, gisteren in drie sets (6-4, 4-6, 3-6) te zwak voor de Roemeen Pavel, was al voor de vierde keer met een vrijkaart bedeeld.

Het moet Buitendijk daarom hebben bevreemd dat hij zo hard aangevallen is door Davis Cup-speler Paul Haarhuis. Die zou met zijn pittige uitval ('Buitendijk is een jankerd, een zeikerd en een grote eikel') namens alle Nederlandse toptennissers hebben gesproken.

'Ik ga Paul niet bellen dat hij het zo niet had moeten zeggen', zo viel Richard Krajicek op de NOS-radio Haarhuis bijvoorbeeld bij. Dubbelspelpartner Sjenk Schalken mocht bij de veelbesproken persconferentie in Eindhoven niks zeggen van Haarhuis. 'Jij moet daar nog spelen', sprak hij.

'Kop van Jut' Buitendijk zegt het gevoel te hebben dat Haarhuis de omvang van diens achterban wat heeft overdreven. 'Ik heb de laatste dagen niet het gevoel gekregen dat Haarhuis namens alle spelers heeft gesproken. Ik heb van spelers gehoord dat ze de manier waarop hij zich heeft uitgelaten, zeker niet hebben geapprecieerd.'

Haarhuis is niet van de partij in Rotterdam. Hij heeft ter voorbereiding van de Davis Cup-kwartfinale tegen Duitsland gekozen voor een Amerikaans drieluik (Delray Beach, Indian Wells en Miami) en zag geen aanleiding nog eens spitsroeden te lopen in Rotterdam.

De Eindhovenaar had bovendien een afspraak staan met vrienden voor een wintersportvakantie. Vrijdag moet hij vertrekken naar de Alpen en 'het ABN' wilde hij niet halverwege verlaten.

Het toernooi, de locatie en de sponsor werden vorige week geprezen door de toekomstige captain van het Davis Cup-team, maar de baas van het Rotterdamse spul, Buitendijk, werd in éen adem 'de slechtste toernooidirecteur van de wereld' genoemd.

Die bewering van Haarhuis ging de directeur toch iets te ver. 'Ze mogen van alles over me roepen, maar als ze zeggen dat het toernooi beter af zou zijn zonder mij dan vind ik dat ten eerste bezijden de waarheid en, ten tweede, dat nergens op slaan. Dit is een heel goed georganiseerd toernooi. We hebben al vier keer een onderscheiding, de ATP-award, gehad.'

Rotterdam WTT is in elk geval het best bezochte indoortoernooi van de wereld. Vorig jaar kwamen er 96 duizend mensen kijken in Ahoy'. Het streven is niet direct gericht op de honderdduizend. 'Negentigduizend is al mooi', aldus Buitendijk. Het maximum is 106 duizend, 'maar om de laatste tien procent van de kaarten te verkopen, vraagt zoveel inspanning. Dat is nauwelijks haalbaar.'

Hij schatte dat zijn toernooi, van de categorie International Series 'Goud', één klasse onder de grote Masters-evenementen, zo'n 25 à 30 duizend toeschouwers hoger scoort dan vergelijkbare toernooien. In werkelijkheid is Parijs-Bercy tienduizend verwijderd van de Rotterdamse wereldtop. Bazel, de nummer drie in het klassement, ligt dertigduizend achter.

Buitendijk, blijkbaar vaak onbegrepen, vindt dat de Nederlandse tennissers het eigen toptoernooi op handen zouden moeten dragen. De onderhandelingen met de nationale toppers zijn echter altijd behoorlijk lastig, 'omdat ze twee keer zo veel willen hebben als de buitenlanders'.

Van de jonge Nederlandse spelers heeft Buitendijk dit weekeinde een matige indruk gekregen. In het kwalificatietoernooi bleven drie van de zestien plaatsen onbezet. 'Als je een jonge Nederlandse proftennisser bent, dan ga je toch bellen. Dan zeg je: Buit, hoe is het? Dan spring je in je auto en kom je meedoen. Dat is me echt tegengevallen van die jonge gasten', aldus Buitendijk (56) die rekent nog zes jaar aan te blijven als toernooidirecteur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden