Kritiek Europese Commissie op Nederlands zwemwater

De Europese Commissie tikt Nederland op de vingers vanwege de gebrekkige kwaliteit van het zwemwater en de tekortschietende controle daarop....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Ruim twaalf jaar geleden, in december 1985, had de kwaliteitscontrole al aan de Europese normen moeten voldoen, maar dat is volgens de Europese Commissie nog steeds niet het geval.

De overheid heeft twee maanden de tijd gekregen om de controle te verbeteren. Als de Europese standaard dan nog niet is gehaald, zal Nederland zich moeten verantwoorden voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Milieubeheer, dat over het zwemwater zelf gaat, is de kwaliteit in de afgelopen jaren wel behoorlijk verbeterd.

Van de kustwateren voldoet 8 procent niet aan de normen, terwijl 11 procent van het binnenwater niet in orde is. 'En het is nu al beter dan vorig jaar, dat ook weer beter was dan het jaar daarvoor', aldus deze zegsman.

Voor een verklaring waarom het zo lang duurt voordat de controle op het zwemwater is verbeterd, verwijst hij naar het ministerie van Verkeer en Waterstaat. 'Het kost gewoon enige tijd om de procedures goed op orde te krijgen', zegt een woordvoerder van dat departement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden