Kritiek Den Haag op plan arbeidspremie

Met geld alleen lukt het niet langdurig werklozen aan de slag te krijgen. Intensieve begeleiding naar een baan is zeker zo belangrijk, stelt de gemeente Den Haag....

De premie van vierduizend gulden waarmee minister Vermeend van Sociale Zaken bijstandsontvangers wil aansporen een baan te zoeken, zal nauwelijks effect hebben. Dit blijkt uit de dinsdag verschenen Armoedemonitor van de gemeente Den Haag.

Het merendeel van de uitkeringsgerechtigden in de residentie is langdurig werkloos. Er is intensieve begeleiding nodig om hen weer aan een baan te helpen, een arbeidspremie is niet toereikend. De Haagse wethouder Heijnen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil daarom dat Vermeend de gemeenten extra middelen geeft om de obstakels voor bijstands gerechtigden die aan het werk willen, uit de weg te ruimen.

Den Haag telt 441 duizend inwoners, van wie een kwart een inkomen heeft van hooguit 30 procent meer dan een bijstandsuitkering.

De premie van vierduizend gulden - duizend na een halfjaar, de laatste na tweeëneenhalf jaar - is bedoeld om het effect van de zogeheten armoedeval te verzachten. Mensen met een uitkering krijgen vaak huursubsidie, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, en korting op bijvoorbeeld museum of bibliotheek.

Die 'voordelen' raken ze kwijt als ze een baan krijgen. Van hun hogere inkomen houden ze dan netto vaak nauwelijks iets over.

De armoedeval zou bijstandsontvangers ervan weerhouden een baan te zoeken, dacht de overheid. Het Haagse onderzoek haalt die veronderstelling onderuit. Of iemand met een bijstandsuitkering aan het werk komt, blijkt vooral te worden bepaald door de duur van de uitkering, en geschiktheid voor een baan.

De overweging dat in dat geval huursubsidie of andere voordeeltjes komen te vervallen, speelt geen rol. Als dergelijke steunregelingen worden verlaagd, is het enige effect dat de minima in financiële problemen komen, níet dat zij een baan gaan zoeken, aldus de Armoedemonitor.

Vooral paren met een uitkering zouden er bij het aanvaarden van werk nauwelijks op vooruit gaan. Het gezinsinkomen zou weliswaar omhoog gaan naar 130 procent van het sociaal minimum, maar dat voordeel verdampt grotendeels doordat onder meer de huursubsidie wegvalt.

Alleenstaanden gaan er wel substantieel op vooruit, doordat hun uitkering veel lager ligt. Alleenstaande ouders die gaan werken, zien hun extra inkomen verdwijnen naar de kinderopvang, vanwege de hoge ouderbijdrage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden