Kritiek Bundesbank op subsidies vroegere DDR leidt tot flinke rel

De Duitse regering heeft vrijdag afstand genomen van een klacht van de Bundesbank over een dreigende subsidiementaliteit onder de Oostduitsers als geen paal en perk wordt gesteld aan de subsidies voor de wederopbouw van de vroegere DDR....

DPA

BONN

SPD-afgevaardigde Uwe Küster laakte de opstelling van de centrale bank, die zich volgens hem daarmee 'op arrogante Wessi-manier' schaart in de rijen van degenen die willen korten op de subsidies voor het oosten.

De Bundesbank pleitte donderdag voor het beëindigen van de stroom subsidies naar de vroegere DDR. De positieve economische ontwikkelingen in het oosten zouden zo'n ingreep rechtvaardigen. Op middellange termijn zou de steun 'tot het hoogst noodzakelijke' moeten worden beperkt.

Küster reageerde razend. 'Als iemand weet hoe groot de werkloosheid is en hoeveel Oostduitse bedrijven nog failliet gaan en dan pleit voor het afschaffen van de overmakingen, is voorstander van het creëren van een klassemaatschappij.' Hij vindt het 'ongehoord en verbazend arrogant om mensen die voor hun bestaan vechten' een subsidiementaliteit te verwijten.

In het verslag van de Bundesbank staat dat het nettobedrag aan overmakingen in 1991 106 miljard mark was en dat dit jaar zal uitkomen op 155 miljard mark. De Treuhandanstalt, de instelling die de sanering en verkoop van Oostduitse staatsbedrijven begeleidde, besteedde nog eens 295 miljard mark. De bank heeft berekend dat de gecombineerde netto-investeringen van bedrijven en overheid tussen 1990 en 1994 400 miljard mark bedroeg.

Volgens de bank is het beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking van de Oostduitsers gestegen van 40 tot 68 procent van het beschikbare inkomen in het westen. De produktiviteit lag op 54 procent van het niveau in het westen. Het bruto binnenlands produkt (bbp) is in vier jaar tijd met een kwart gestegen. De jaarlijkse groei bedroeg 7,5 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden