Kritiek beveiliging Olympisch Stadion na nepbom

De veiligheidsmaatregelen voor de Olympische Spelen in Londen kregen een onvoldoende nadat een medewerker er moeiteloos in slaagde om een nepbom op het terrein van het Olympisch Park te smokkelen. Dat meldt The Guardian op zijn website.

Beeld ANP

De betrokken werknemer handelde uit ongerustheid, zo verklaarde hij nadat hij er moeiteloos in slaagde om met een namaakbom in zijn graafmachine twee controleposten te passeren en deze voorbij de Velodroom te rijden.

Uiteindelijk stopte hij zijn voertuig vlakbij het Olympisch stadion, waar hij foto's maakte van zichzelf met de nepbom. Het was de man al vaker opgevallen dat hij slechts één keer per dag gecontroleerd werd door de veiligheidsdiensten op het terrein, en dat hij daarna steeds ongehinderd heen en weer kon rijden, zo vertelde hij tegenover The Sun on Sunday.

'Ik kan buiten afspreken met iemand zonder dat men dat weet, en ik kan alles binnenbrengen zonder dat iemand dat controleert', legt hij uit. 'Mocht ik banden hebben met een terroristische organisatie, dan kan ik met explosieven of chemische stoffen aan komen zetten - echt alles komt binnen. De gaten in de beveiliging zijn gigantisch.'

Kwetsbaar
De opvallende stunt smaakt extra zuur voor organisator Locog, omdat hij uitgevoerd werd daags voordat het Olympisch stadion voor 40.000 mensen officieel werd geopend. In elk geval bewijst het incident dat de Londense Olympische locatie, en het internationale atletendorp, ondanks alle voorzorgsmaatregelen kwetsbaar blijven voor een terroristische aanval.

Het Britse Ministerie van Binnenlandse Zaken reageert verontrust op de onthulling. Het eist dat Locog de zaak onderzoekt en rapporteert aan het Ministerie. Bij Locog zelf relativeert men de feiten. 'Een gesmokkelde tupperwaredoos met wat draden, een mobiele telefoon en een paar batterijen eraan is echt niet iets waarover we ons zorgen maken. Voor de Spelen over drie maanden beginnen, zullen we de omgeving volledig afsluiten en het hele terrein uitkammen. Naarmate de Spelen dichterbij komen, zullen we de veiligheidsmaatregelen opvoeren. Dat is de normale gang van zaken.'

Ongeziene voorzorgsmaatregelen
Het veiligheidslek toont aan dat er nog heel wat werk aan de winkel is voor de security, ondanks de ongeziene maatregelen die al werden genomen om de Spelen veilig te laten verlopen. Zo zullen er 23.700 veiligheidsmensen aan het werk zijn in die periode, verhoogd met zo'n 13.500 troops op piekmomenten. Het totale kostenplaatje voor de security loopt dan ook op tot boven de 1,2 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.