'Kris' J. zou in top van Colombiaans cocaïnekartel zitten

Krisnapersath J. transformeerde in tien jaar van een kleine krabbelaar in Haarlem tot een gefortuneerd speler in de internationale georganiseerde misdaad....

Voormalig IRT-informant Kris J. werkt op hoog executief niveau binnen het Colombiaanse Calí-kartel. Dat stelt het Landelijk Rechercheteam (LRT) in het vertrouwelijk strafdossier van de veronderstelde criminele organisatie van de Haarlemmer. J. wordt door een aantal Colombianen 'papa' genoemd, maar zijn positie in het cocaïne-kartel is niet onaantastbaar. Vorig jaar werd een veronderstelde vertegenwoordiger van J. in Colombia vermoord en verbrand, vermoedelijk na een mislukte drugstransactie.

Krisnapersath ('Kris') J. (38) transformeerde in tien jaar van kleine krabbelaar in de Haarlemse drugs- en gokwereld tot een gefortuneerd speler in de internationale georganiseerde misdaad. De snelle criminele carrière van de hindoestaanse Surinamer is mede mogelijk gemaakt door het miljoenenfortuin dat hij zou hebben vergaard met zijn dubbelrol als informant van het Interregionaal Rechercheteam (IRT) Noord-Holland/Utrecht.

Na de parlementaire enquête naar de IRT-affaire, in 1997, begon het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek naar J. Die is dan al langer een bekende inwoner van Haarlem.

Niet alleen heeft hij naam gemaakt in de drugswereld (hij zat eerder een straf uit wegens heroïnehandel), ook bemoeit hij zich intensief met het illegale gokken in de stad. Het familiebedrijf van J., Hindstore, weet bovendien door overvloedige sponsoring in korte tijd een zaalvoetbalteam op te bouwen dat meedraait in de nationale top.

Ondanks zijn bekendheid uit de IRT-affaire leidt J. geen teruggetrokken bestaan. De kleine, donkere man met een krachtig postuur is een vertrouwde verschijning langs de Haarlemse sportvelden. Vanuit een kantoor aan de Haarlemse Zuid Schalkwijkerweg organiseert J. volgens het LRT zelf illegale weddenschappen, onder meer met de eigenaar van het ticketbedrijf Cupido. Uit het dossier: 'Om het risico te spreiden worden diverse weddenschappen of gedeelten daarvan weer uitbesteed aan anderen. Daarnaast is uit afgetapte telefoongesprekken bekend geworden dat (de organisatoren) rechtstreeks, dan wel via derden, geld beschikbaar hebben gesteld aan spelers om wedstrijden te winnen dan wel te verliezen.'

J. blijkt voorts een aanzienlijk zakelijk belang te hebben in het Oostenrijkse (legale) gokbedrijf Interwetten in Wenen. Hij leidt een druk bestaan, want de Colombiaanse autoriteiten melden aan het LRT dat Kris J. de afgelopen jaren meerdere malen met gewapende lijfwachten is gesignaleerd in de beruchte Colombiaanse stad Calí.

Dat de Colombiaanse cocaïnehandel harde wetten kent, moeten veronderstelde medewerkers van J. ervaren. Een openstaande schuld wordt veilig gesteld door het gijzelen van Jerrel B. in Colombia. Vorig jaar mei wordt Mario van K., die voor J. meerdere reizen naar Colombia en Venezuela zou hebben gemaakt, vermoord. Zijn lichaam wordt in brand gestoken. Het slachtoffer kon slechts met grote moeite worden geïdentificeerd en is inmiddels teruggebracht naar Nederland. De precieze achtergrond van de gruwelijke moord is nog niet opgehelderd. Maar, zo veronderstelt het LRT, 'Mario zou zijn opgeofferd' na een mislukte drugsdeal.

Na ruim twee jaar onderzoek denkt het LRT een crimineel bedrijf in kaart te hebben gebracht dat wordt geleid door de top van de Colombiaanse drugsmafia. De raad van bestuur voor het runnen van de 'lijn-J.' wordt gevormd door J. zelf en zes Colombianen, waarvan er twee ('Primo' en 'Diana') regelmatig in Nederland verblijven.

Via tussenpersonen bestuurt J. twee kleinere criminele organisaties in Nederland, die drugstransporten, contra-observatie van de politie en geweldzaken regelen. Een van die bendes zou een feestboot aan een kade in Den Haag als thuisbasis zou hebben.

Het LRT zint al enige tijd op afronding van het onderzoek als het onderzoeksteam van de Britse verbindingsofficier voor drugszaken in Colombia begin augustus vorig jaar met een grote tip komt. In een zending bevroren vruchtvlees van mango's en papaya's zou een grote partij cocaïne naar Europa worden verscheept. De partij is, zo wordt vermoed, onderdeel van de samenwerking tussen de Colombianen en Kris J.

Eind augustus wordt in een kleine haven in het zuiden van Italië ruim twaalfhonderd kilo cocaïnepasta aangetroffen in een lading diepgevroren vruchtensap. Het grootste deel wordt verwijderd. Slechts enkele kilo's blijven zitten om het bewijs op de plaats van bestemming rond te krijgen. Per vrachtwagen gaat het naar Wenen, waar truck en volgwagens worden aangehouden. Daarbij worden drie Nederlanders gearresteerd. Half februari worden in Nederland Chris J. en dertien andere verdachten opgepakt. Later volgen nog enkele aanhoudingen, waaronder een in Monaco.

Het proces tegen J. is onderdeel van het grote gevecht om de erfenis van de IRT-affaire. IRT-verdachte Etienne U. kan, zo beslist het Amsterdams gerechthof, niet overtuigend in verband met drugshandel worden gebracht. Arnold C., voorheen bekend als 'Taartman', liep wel tegen een veroordeling aan. Wie weet kan Chris J. strafvervolging afkopen met het geven van informatie over het jongste IRT-raadsel: de vijftienduizend kilo cocaïne die volgens de commissie-Kalsbeek met hulp van corrupte Nederlandse drugsbestrijders Nederland binnenkwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden