Krimp postkantoren nadert kritische grens

Postkantoren BV heeft het afgelopen jaar minstens 127 kantoren gesloten. Het aantal filialen nadert daarmee de ondergrens van tweeduizend. Een kwart van de door het bedrijf opgevoerde kantoren voldoet bovendien niet aan de eisen: pakjes konden niet worden afgehaald, pakketzegels werden niet verkocht of het filiaal was al gesloten....

Dit blijkt uit onderzoek van een actiecomité dat onder meer bestaat uit enkele leden van de Socialistische Partij (SP). Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de reorganisatie bij de postfilialen.

De onderzoekers kregen van Postkantoren, een joint venture van PTT Post en de Postbank, eind vorig week een lijst met alle 2087 postvestigingen in Nederland. Dit betekent dat er het afgelopen jaar al bijna honderddertig kantoren zijn opgedoekt.

Uit een steekproef bleek bovendien dat een kwart van de vestigingen niet voldoet aan de minimale eisen. De onderzoekers deden telefonisch navraag bij vierhonderd kantoren. Daaruit bleek dat er 107 niet aan de eisen voldeden, of al gesloten waren.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar - na protesten van onder meer ouderenorganisaties - afgedwongen bij staatsecretaris De Vries (Verkeer) dat er minimaal tweeduizend vestigingen moeten openblijven met een (nagenoeg) volledig aanbod. Bij deze filialen zouden klanten pakketzegels moeten kunnen kopen en pakjes kunnen ophalen. Maar dit blijkt bij een groot aantal vestigingen niet het geval. Zo telt Zeist (60 duizend inwoners) zes kantoren en agentschappen, maar bij geen ervan kunnen klanten pakketjes afhalen. 'Ze hebben een distributiecentrum geopend buiten de stad', zegt initiatiefnemer Loek Wagenaar van het onderzoek, die de situatie in Zeist bekeek.

Ook bleek dat in een groot aantal andere dorpen en steden de door Postkantoren genoemde filialen al gesloten of verplaatst zijn. 'Dan zit zo'n filiaal opeens in een fruitwinkeltje of een slagerij, en kun je er alleen nog postzegels krijgen. Postkantoren schraapte qua dienstverlening al over de bodem, maar nu gaan ze daar dik onder.' Postkantoren wilde gisteravond niet reageren.

Voor D66-Kamerlid Bert Bakker is de maat echter vol. 'Het kabinet moet nu handelend optreden en een time out inlassen van enkele maanden.' Hij verwijst naar soortgelijke problemen rond de dienstverlening van banken, die eveneens op grote schaal filialen sluiten.

'Van De Vries verwacht ik weinig meer. Zij zegt doodleuk dat er niets aan de hand is. Daarom moet Zalm zich er ook mee gaan bemoeien.' De minister van Financiën zei al eerder dat hij het inkrimpen van het kantorennet van de banken een maatschappelijk probleem vindt.

Bakker pleit voor de opzetten van punten waar consumenten terecht kunnen voor zowel postale, bancaire en overheidsdiensten. 'Het is levensvatbaar om dichtbij huis, zowel in de stad als op het platteland, de dienstverlening te bundelen. Daarvoor liggen al maanden plannen klaar van ondernemers.'

Hiervoor is het volgens Bakker wel noodzakelijk dat PTT Post toestaat dat de ondernemers ook diensten mogen verkopen van andere bedrijven; anders zijn de filialen niet rendabel. 'Dat zou al gebeuren, maar er is niets van terechtgekomen. We moeten nu iets doen. Als de vestigingen eenmaal weg zijn, komen ze nooit meer terug. Als je het over ''leefbaar'' hebt, dan is dit hét onderwerp.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden