Krimgoud kost Allard Pierson Museum tonnen

De rechtszaak rond het Krimgoud en het vasthouden van de schatten uit die tentoonstelling heeft het Allard Pierson Museum in Amsterdam al ruim drie ton gekost. Dat bedrag kan oplopen tot zeker een half miljoen euro.

Zwaard en schede uit de Krim-tentoonstelling. Beeld Allard Pierson
Zwaard en schede uit de Krim-tentoonstelling.Beeld Allard Pierson

Dit valt op te maken uit stukken die het museum heeft ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. Die moet zich uitspreken over de vraag wie de wettelijke eigenaar is van de objecten die vorig jaar te zien waren op de tentoonstelling De Krim, Goud en Geheimen van de Zwarte Zee.

Zowel Oekraïne als vier musea op de Krim die delen van hun collectie voor de expositie hadden uitgeleend, eisen de voorwerpen op. Het Allard Pierson besloot na de Russische annexatie van het schiereiland de sieraden, lakdoosjes en aardewerk niet terug te sturen uit vrees voor schadeclaims van een van beide partijen.

Het bedrag bestaat vooral uit het inhuren van advocaten en het opslaan, beschermen en verzekeren van de objecten. Tot aan het begin van deze maand bedroegen de totale kosten al 304 duizend euro.

Het museum heeft in de juridische procedure aangekondigd de kosten op Oekraïne te zullen verhalen als de rechter de schatten aan de staat toewijst. Volgens de advocaat van Oekraïne, Maarten Sanders, zal zo'n claim weinig kans maken. 'Oekraïne heeft het museum helemaal niet gevraagd om op de spullen te passen. Het is het museum dat weigert ze af te geven.'

'Bittere spijt'

Als de rechter de Krim- musea in het gelijk stelt, zal het Allard Pierson geen poging ondernemen de kosten te claimen. Mogelijk ziet het daar geen mogelijkheid voor: in de contracten verplichtte het museum zich alle kosten voor eigen rekening te nemen.

Het Allard Pierson geeft geen commentaar zolang de rechtszaak loopt.

Een uitspraak laat waarschijnlijk nog lang op zich wachten, mogelijk pas na de zomer van volgend jaar. Hoe langer de zaak voortsleept, hoe hoger de rekening voor het museum.

De Krim-musea claimen dat de collectie niet het bezit is van Oekraïne, maar van de autonome republiek De Krim. Oekraïne heeft het beheer van de schatten overgedragen aan de vier instellingen. Die betwist dat: de Krim maakt wel degelijk deel uit van de staat. Ook internationaal wordt de bezetting van de Krim door Rusland gezien als onrechtmatig.

In een verklaring begin deze week tonen de musea zich steeds geïrriteerder over de opstelling van het Amsterdamse museum. Ze schrijven er 'bittere spijt' van te hebben dat ze hun bezittingen in handen hebben gegeven van het Allard Pierson. Ze wijzen erop dat het museum contractueel gegarandeerd heeft de schatten na de tentoonstelling terug te sturen. De politieke verwikkelingen vallen niet de instellingen aan te rekenen, betogen ze. 'Maar we blijven nu lange tijd verstoken van belangrijke onderdelen van onze verzamelingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden