Krim-coup kost minister Oekraïne kop

De Oekraiense minister van Defensie Igor Tenjoech is dinsdag afgetreden na felle kritiek op de manier waarop hij met de crisis op de Krim is omgegaan. Het ontslag van de minister viel samen met het vertrek van de eerste Oekraïense militairen met hun gezinnen van de Krim.

APREUTERS en NYT

KIEV/SIMFEROPOL - Tenjoech was onder vuur komen te liggen na klachten van Oekraïense militairen op de Krim dat zij geen duidelijke instructies uit Kiev hadden gekregen over hoe zij zich moesten gedragen tijdens de Russische overname van de Krim. Veel militairen voelden zich in de steek gelaten door de nieuwe regering in Kiev.

Tegenover het parlement sprak Tenjoech tegen dat hij in gebreke was gebleven. Toch besloot hij zijn functie neer te leggen. Als zijn opvolger benoemden de parlementariërs generaal Michail Kovaljov. Hij was op de Krim gelegerd, toen de Russen het schiereiland innamen.

'We hebben behoefte aan mensen die specialisten zijn en in staat zijn om goede beslissingen te nemen en ook onder extreme omstandigheden, tijdens een militair conflict overeind blijven', zei interim-president Oleksandr Toertsjinov.

De interim-president kreeg zelf ook een motie van wantrouwen aan zijn broek. Maar die motie, die door ex-bokser Vitali Klitsjko was ingediend, werd door de meerderheid van de parlementariërs verworpen.

Op de Krim begon tegelijkertijd de terugtrekking van duizenden Oekraiense militairen en hun gezinnen. Volgens Tenjoech hebben ongeveer 6.500 militairen en gezinsleden aangegeven dat zij van de Krim willen vertrekken. Dat zou betekenen dat ongeveer tweederde van de 18 duizend Oekraïense militairen en verwanten besloten heeft voorlopig te blijven, ondanks de annexatie van het schiereiland door Rusland.

Verscheidene steden op de Krim, waaronder de hoofdstad Simferopol, kwamen maandag in het donker te zitten nadat de elektriciteit was uitgevallen. Volgens de Oekraïense autoriteitenwas de storing het gevolg van reparaties aan de elektriciteitsleidingen, maar op de Krim ging de verdenking uit naar de regering in Kiev. Die zou de stroomtoevoer hebben afgesloten uit wraak voor de Russische annexatie van het schiereiland.

Uit voorzorg hebben de autoriteiten op de Krim honderden generatoren besteld. Het schiereiland is niet alleen wat betreft de stroomvoorziening, maar ook voor water en gas afhankelijk van Oekraïne.

Voor Kiev is het echter riskant het elektriciteitswapen tegen de Krim in te zetten, omdat Oekraïne zelf afhankelijk is van Rusland als het om gas gaat.

Moskou heeft laten weten dat Oekraïne vanaf 1 april hogere prijzen voor het gas zal moeten betalen. Oekraïne kreeg in 2010 een flinke korting op de gasprijzen in ruil voor verlenging van het verdrag over de Russische marinebasis in Sebastopol.

Nu de Krim, inclusief de havenstad Sebastopol, in Russische handen is, komt die korting te vervallen, redeneert Moskou.

Rusland wil Oekraïne 25 procent meer laten betalen, maar tot nog toe weigert Kiev akkoord te gaan met die verhoging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden