Krikkrakken

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samenleving van binnenuit kennen. Zesde reeks: op NAVO-oefening met de landmacht....

Michiel de Hoog

Het is net na 0800 ('nulachthonderd'), het oplosontbijt is al anderhalf uur binnen, en in de grote witte tent zegt sergeant-majoor Leon Kluitenberg: 'Kom je mee een PT'tje doen? Overste Van der Sar zei dat het misschien wel goed was voor de beeldvorming.' PT'tje? 'Physical Training.' Physical Training? 'Een bosloop en wat krikkrakken'. Krikkrakken? 'Opdrukken en zo.'

Het 12de bataljon van de Luchtmobiele Brigade is aangekomen in verzamelplaats Rygge. Luitenant-kolonel Van der Sar meldt dat de mannen pas morgen vertrekken naar het feitelijke oefengebied in midden-Noorwegen. En dus gaan we even PT'en, zoals alle bataljons met sportinstructeurs de komende dagen doen op rustige momenten.

Om nulachthonderdtien staan ongeveer tweehonderd man opgesteld in rijen van vier. Kluitenberg en collegasportinstructeur Adam Mahulette leggen uit dat er vijf kilometer hardgelopen gaat worden door een modderig en heuvelachtig bos en dat er tussendoor wordt gekrikkrakt. De Noren hebben met blauwe bordjes de route uitgezet, waarop staat 'Terringløype 5 km'.

Onderweg bewonderen de soldaten zeldzame mossen, uitgestorven gewaande vogelsoorten en een in een strakke spijkerbroek gestoken blonde jongedame. Plots gaan de rechterarmen omhoog. Iedereen stopt. Tijd voor krikkrakken in paartjes. Een van de oefeningen: de ene man klemt zijn bovenbenen om de middel van de andere man, kruist de voeten achter diens rug, hangt achterover en komt tien keer overeind – buikspieroefeningen.

Vier kilometer en vier krikkraksessies verder zijn de douches bereikt, die sommigen ook gebruiken. Daarna is het kistjes poetsen en rust nemen, in de steeds muffer ruikende witte partytenten die het laatste comfortabele onderkomen van de komende drie weken zullen zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden