Krikke stopt als directeur Scheepvaartmuseum

Pauline Krikke stopt al na ruim een jaar als algemeen directeur bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Een woordvoerder wilde niets zeggen over de reden van haar vertrek, volgens een bericht in NRC Handelsblad is een conflict met de Raad van Toezicht de aanleiding.

Het rommelt al langer in de bestuurskamers van het Scheepvaartmuseum. Beeld anp

Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse museum zijn er nog gesprekken gaande over de details rondom haar vertrek.

Ook de voorzitter de raad van toezicht Stef Kranendijk heeft zijn functie opgegeven. Dat deed hij vorige maand. Een woordvoerder ontkent tegenover Het Parool dat er een verband bestaat tussen Kranendijks vertrek en dat van directeur Pauline Krikke. Hij zou wegens tijdsgebrek weg zijn.

VVD-politica Krikke was van 2001 tot de zomer van 2013 burgemeester van Arnhem. Daarvoor was ze in Amsterdam wethouder voor economische zaken en de lucht- en zeehaven. Na twee volle termijnen als burgemeester in de Gelderse hoofdstad ging Krikke verder als zelfstandig consultant en toezichthouder voor overheid en bedrijfsleven. Sinds juni zit ze voor de VVD als senator in de Eerste Kamer.

De in Friesland geboren politica volgde Willem Bijleveld op als algemeen directeur bij het Scheepvaartmuseum. Onder zijn leiding had het museum een grootscheepse verbouwing en vernieuwing ondergaan.

Koningssloep

Het zou 'broddelwerk' zijn, aldus een Volkskrant-lezer. Niet iedereen was te spreken over de restauratie van de koningssloep door het Scheepvaartmuseum, schrijft Jeroen Visser.

'Pretparkkoers'

Zeven historici beklaagden zich in juli 2014 over de koets van het Scheepvaartmuseum. Die zou te veel gericht zijn op vermaak en te weinig op onderricht. Lees hier hun ingezonden brief aan de Volkskrant.

Financiële tegenslagen

Het rommelt al langer binnen de bestuurskamers van het Scheepvaartmuseum. Begin vorig jaar vertrokken twee directeuren vanwege onenigheid over de zakelijke koers.

Aan dat bestuurlijke conflict gingen financiële tegenslagen vooraf. In mei 2013 kreeg het museum te maken met een dodelijke schietpartij tijdens een dancefeest in het gebouw. Na dit incident legde de Amsterdamse burgemeester Van der Laan het museum een verbod op voor het organiseren van openbare feesten. Daardoor liep het museum een flinke som geld mis.

Daarnaast zag het Scheepvaartmuseum als een van de weinige musea zijn bezoekersaantallen in de afgelopen jaren teruglopen. In 2012 wisten nog zo'n 476 duizend bezoekers het museum te vinden, vlak na de heropening na de omvangrijke verbouwing. In 2013 liep het aantal bezoekers terug tot 330 duizend; in het jaar daarop was het bezoekersaantal nagenoeg hetzelfde. De jaarcijfers van 2015 zijn nog niet bekend.

Krikke (R), destijds burgemeester van Arnhem, met Koningin Máxima. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden