‘Krikke laat onrust bij politie voortduren’

Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem, korpsbeheerder van de politie Gelderland Midden, is verantwoordelijk voor het voortduren van de onrust in dit korps....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Dit zeggen de voormalige korpsleiders Kees Bakker en André de Vries in een rapport met hun visie op de vermeende misstanden in het Gelderse politiekorps. Zij hebben hun lezing half februari aangeboden aan commissaris van de koningin Clemens Cornielje. Deze komt dinsdag met een eigen onderzoek.

Eerder deed ook de commissie-Tragter al onderzoek. Die kwam met vijf verhalen over frauduleus handelen van de voormalige politietop, Bakker en De Vries. Oud-minister Remkes gaf daarop de commissaris van de koningin opdracht tot een nieuw onderzoek. Ook de rol van de burgemeester moest van hem aan de orde komen.

Bakker en De Vries hebben nu uit voorzorg een eigen stuk geschreven. Zij vinden het essentieel dat de rol van Krikke wordt belicht, en vrezen dat dit achterwege blijft. Bovendien vermoeden zij dat de handelwijze van Bureau Interne Zaken (de bewaker van de integriteit in het korps) en de ondernemingsraad niet tot op de bodem wordt uitgediept.

Cornielje pleit Bakker en De Vries volgens bronnen volledig vrij. De oud-korpsleiders willen echter meer dan rehabilitatie. Zij zijn vorig jaar door Krikke ‘willens en wetens in een kwaad daglicht gesteld’, zeggen ze. De korpsbeheerder riep bovendien de beschadiging van het korps geen halt toe.

Alle fraudeverhalen die Tragter beschreef – het verkopen en terughuren van politiegebouwen, de wijnfeesten van De Vries, hun te nauwe band met Vitesse, het declaratiegedrag van een chef en het verdwenen rapport van Cohen – zijn tussen 2001 en 2003 uitputtend onderzocht en weersproken.

Krikke was daarvan volledig op de hoogte, wordt in het rapport van de voormalige korpsleiders met verwijzing naar notulen aangetoond. Ze kende de feiten, het waren geen ‘flarden’, zoals ze vorig jaar bij de presentatie van het onderzoek van Tragter deed voorkomen.

Bakker heeft Krikke tot drie keer toe de kans gegeven het rapport-Tragter naar de prullenbak te verwijzen. Ze heeft zich bewust stilgehouden, oordelen de oud-korpsleiders. ‘De aandacht moest kennelijk van het actuele conflict worden afgeleid.’

Dat conflict bestond uit vier klachten van politie-inspecteurs, die Tragter hun medewerking weigerden en zich tot de Nationale Ombudsman wendden. Krikke verbreedde daarop het onderzoek naar machtsmisbruik en discriminatie in het korps.

De informatie die Tragter daarbij opdiepte, kwam rechtstreeks van het hoofd Bureau Interne Zaken en twee ondernemingsraadleden, tonen stukken aan. Het onderzoeksteam van Cornielje heeft deze in handen. ‘Uit ons rapport blijkt dat het hoofd BIZ een cruciale rol speelt bij alle conflicten’, zeggen Bakker en De Vries. ‘Hij veranderde van vertrouwensman in klokkenluider.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden