Krijgt Yerseke de grootste kerk van protestanten in Nederland?

Rumoer over de bouw van een nieuw, groot gebedshuis gaat vandaag de dag steevast om een moskee. Zo niet in Yerseke. Daar is het de aangekondigde bouw van een 'megakerk' van de gereformeerde gemeente die tot ophef leidt. Vanavond beslist de gemeenteraad van het Zeeuwse vissersdorp over de droomwens van de gemeenschap, waarvoor zij al ruim 4 miljoen euro heeft ingezameld. Het zal er bij de stemming om spannen.

Ontwerptekening van de kerk.

Geeft de gemeenteraad van Reimerswaal, waar Yerseke onder valt, groen licht voor het bouwwerk, dan wordt de kerk de grootste van protestants Nederland. Op een lap grond van 3,8 hectare zal een parkeerplaats voor 353 auto's komen, een woning voor de dominee, een voor de koster en een zalencomplex met een kerkgebouw waarvan de torenspits 49,3 meter de lucht in reikt. In het godshuis zal plaats zijn voor tweeduizend gelovigen.

'Kolossale omvang'

De gereformeerde gemeente stelt dat door de groei van haar ledenbestand het huidige kerkgebouw in het hart van Yerseke te krap is geworden. Ze heeft haar oog laten vallen op een lap grond van een agrariër aan de westrand van het dorp, langs het natuurgebied Yerseke Moer. Er is al een voorlopig koopcontract getekend. De bouw van de kerk is begroot op 13 miljoen euro.

Oppositiepartijen, zoals Leefbaar Reimerswaal en de ChristenUnie, natuurvorsers en omwonenden zijn fel tegen. Niet alleen vanwege de verkeersdrukte, maar vooral hebben zij bezwaar tegen de locatie en de 'kolossale omvang' van het gebouw. Zij vinden het zonde en onnodig om een groot groengebied op te offeren want zien voldoende uitbreidingsmogelijkheden bij het huidige kerkgebouw. Mocht het plan door de gemeenteraad komen, dan stappen omwonenden naar de Raad van State, hebben zij al aangekondigd.

Rotonde

Voorstander is de SGP. Zij is de grootste partij in Yerseke, en twee handen op een buik met de gereformeerde gemeente, waarbij eenderde van de dorpsbewoners is aangesloten. De SGP vormt samen met het CDA en de VVD een coalitie. In hun coalitieakkoord spraken zij drie jaar geleden af dat er een nieuwe kerk zou komen.

Maar CDA en VVD hebben kortgeleden hun twijfels geuit, vooral bij de verkeersdrukte die rondom de kerk zal ontstaan. Van deze twee partijen zal het lot van de megakerk afhangen. Zij zullen de SGP aan een meerderheid moeten helpen. Daarop heeft SGP-wethouder Jaap Sinke vorige week op de valreep een voorstel gedaan om de toegangsweg naar de kerk te verbreden en een rotonde aan te leggen in de hoop de verkeersdrukte in goede banen te leiden. Vanavond zal blijken of de SGP zijn coalitievrienden hiermee heeft weten te paaien.

Aanvullingen & verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte dat de gemeenteraad van het vissersdorp beslist over de orthodoxe geloofsgemeenschap. Yerseke maakt deel uit van de gemeente Reimerswaal. De SGP is de grootste partij in de gemeenteraad van Reimerswaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.