Krijgt het Hogerhuis een Oranje tintje?

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Het Britse Hogerhuis krijgt morgen mogelijk een Oranje tintje in de persoon van Rufus Keppel, de 10de Graaf van Albemarle. Deze nazaat van Arnold Joost van Keppel, de beschermeling van Willem III van Oranje-Nassau, is een van de kandidaten in de strijd om een opengevallen zetel in het Hogerhuis. Voor de 23 gegadigden is er een essentiële voorwaarde bij deze tussentijdse verkiezing: ze moeten van adel zijn.

Tot tien jaar geleden zat elke Britse edelman automatisch in The House of Lords. De sociaal-democratische regering van Tony Blair achtte dit ondemocratisch en bepaalde dat er nog maar 92 erfelijke Lords op de rode banken van de herzieningskamer mochten plaatsnemen. Wanneer er eentje sterft, kiezen de Lords een nieuwe baron, graaf of burggraaf. Na het heengaan van Baron Reay, afstammeling van de Nederlandse minister-president Æneas Mackay, was Rufus Keppel een van de aristocraten die zich kandideerde.

De 48-jarige modeontwerper heeft stevige concurrentie. Veel kandidaten komen uit families die geboren zijn om te regeren, wat meteen verklaart waarom de erfelijke lords vaak competenter zijn dan zij die een titel als beloning hebben gekregen. De excentriciteit wordt er gratis bijgeleverd. Neem Baron Stockton. Deze kleinzoon van ex-premier Harold Macmillan heeft Kate Moss de tango geleerd, ooit jus op een chocoladetaart van Margaret Thatcher gespoten en een exemplaar van The Crazy World of Sex op zijn wc liggen.

De achtergronden van de kandidaten zijn even imposant als curieus. Tot de voorvaderen van de kandidaten behoren ex-bestuurders van Tasmanië, Newfoundland en Nieuw-Zeeland. Baron Fisher is de nazaat van de bekende admiraal John Arbuthnot - uitvinder van de uitdrukking 'Oh My God!' - terwijl de ex van Baron Harlech een muze van Karl Lagerfeld was. Ook Baron Hailsham staat op het lijstje. Hij moest het Lagerhuis verlaten nadat hij zijn kasteelgracht op kosten van de belastingbetaler had laten schoonmaken.

Als de Lords premier Cameron willen plagen, is John David Clotworthy Whyte-Melville Foster Skeffington de beste keuze. Naast zestien Conservatieven, vier onafhankelijken en twee liberalen, is hij in het gezelschap de enige vertegenwoordiger van Nigel Farages eurosceptische partij UKIP.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden