Klopt dit wel?

Krijgt één op de tien orgasme in de sportschool?

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden.

Ervaart één op de tien mensen een orgasme in de sportschool?Beeld thinkstock

Het strandseizoen is alweer bijna voorbij, dus voor wie een nieuwe motivatie nodig heeft om zich naar de sportschool te begeven: één op de tien sporters aldaar zou een orgasme krijgen tijdens het trainen. Dat blijkt volgens treinkrant Metro 'uit een onderzoek van Debby Herbenick, een in seks gespecialiseerde professor die onder meer werkt voor de Universiteit van Indiana'. Het orgasme zou volgens Herbenick het resultaat zijn van intensieve buikspieroefeningen. 'Ze stelt dat de lichaamsbeweging de interne delen van het lichaam stimuleert, zoals de zenuw die gelinkt wordt aan orgasmes.'

Dit zou betekenen dat in de sportschool, waar doorgaans tientallen mensen tegelijk zich in het zweet werken, er altijd een paar zijn van wie het gehijg en gesteun niet alleen zijn toe te schrijven aan de fysieke inspanning. Zou het heus?

Wat is de bron?

De opmerkelijke statistiek wordt genoemd in het nieuwe boek van Debby Herbenick die als expert op het gebied van menselijke seksualiteit regelmatig in de Amerikaanse media verschijnt. In The Coregasm Workout legt Herbenick uit hoe sporten kan bijdragen aan een beter seksleven. De term 'coregasm' verwijst naar het bereiken van een hoogtepunt tijdens oefeningen met de buikspieren.

Herbenick schrijft in haar introductie dat uit de door de Universiteit van Indiana uitgevoerde National Survey of Sexual Health and Behavior (NSSHB) van 2014 onder tweeduizend Amerikanen naar voren komt dat 10 procent van mannen en vrouwen wel eens een orgasme heeft gehad tijdens het sporten. Een nog groter aantal was wel eens opgewonden geraakt tijdens een fitnessoefening.

Het onderzoek is nog in afwachting van publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, mailt Herbenick desgevraagd, maar de methodiek is hetzelfde als de NSSHB uit 2009. Die werd toen gehouden onder een representatieve steekproef van ruim vijfduizend Amerikanen tussen de 14 en 94. De deelnemers vulden een online vragenlijst in over onder andere seksuele voorkeur, activiteit en condoomgebruik. In de 2014 editie werden ook vragen opgenomen over seksueel genot tijdens het sporten.

Klopt dit wel?

Dat spontane orgasmes tijdens het sporten voorkomen, is geen verrassing. Een eerdere studie van Herbenick naar het fenomeen bij vrouwen haalde in 2012 de media. Toen gaf ongeveer 20 procent aan het weleens te hebben ervaren, maar die groep was niet representatief. Het ging Herbenick er toen ook niet om prevalentie aan te tonen, maar om te bewijzen dat het vrouwelijk orgasme niet per se verbonden hoeft te zijn aan een seksuele situatie of fantasieën. De meerderheid van de vrouwelijke deelnemers die toen zei weleens een orgasme of opwinding tijdens het sporten te hebben meegemaakt, had op dat moment namelijk geen seksuele gedachten.

'Het fenomeen dat genitaliën kunnen reageren zonder dat er sprake is van een seksuele context is niet zo vreemd', zegt universitair hoofddocent en seksuoloog aan het AMC Amsterdam Ellen Laan. 'Het is bijvoorbeeld bewezen dat extreme angst ook een spontane genitale respons kan veroorzaken.'

Volgens Laan heeft een 'sportgasme' te maken met spontane contracties van de bekkenbodem. 'Dat zou verklaren dat mannen het kunnen ervaren zonder dat er per se sprake is van een erectie of zaadlozing.' Het gaat dan om een intensieve sportoefening waarbij er geen sprake is van genitale stimulatie door bijvoorbeeld strakke kleding of een fietszadel, maar wel van het zo sterk aanspannen van de bekkenbodemspieren dat ze spontaan gaan samentrekken. In de studie van Herbenick uit 2011 zei bijna de helft van de vrouwen het hoogtepunt te hebben ervaren tijdens buikspieroefeningen, waarbij de bekkenbodem sterk wordt aangespannen.

Het dus niet heel vreemd, maar gebeurt het echt bij 10 procent van de sportschoolbezoekers ? 'Één op tien lijkt mij wat veel', aldus Laan. 'Ik hoor het bijna nooit.'

De precieze vraagstelling uit de NSSHB van 2014 is niet in te zien, maar in Herbenicks eerdere onderzoek naar de ervaring bij vrouwen werd gevraagd of de respondent dit 'weleens' had ervaren. Het is ook onduidelijk welk deel van die 10 procent echt een 'coregasm' onderging, en bij wie de ervaring te danken was aan geschuif op een fietszadel. Het kan dus net zo goed een eenmalige ervaring zijn geweest, die thuis plaatsvond, of tijdens een fietstocht in de buitenlucht. Immers niet alle sporters doen hun activiteiten in de sportschool.

Voor de goede orde vragen we het nog aan een drietal personal trainers. Herkennen zij iets van de praktijk in het bericht? Het antwoord luidt driewerf nee: nog nooit meegemaakt, gehoord, gezien of zelfs vermoed.

Oordeel

Het komt zeker voor, en misschien wel vaker dan we denken. Maar dat één op de tien mensen in de sportschool een geheim hoogtepunt beleeft is wel een erg vrije interpretatie van de data.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden