Klopt dit wel?

Krijgt een bijstandsmoeder echt 2.300 euro per maand?

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden.

Jennie Barbier
Archiefbeeld: een demonstratie van FNV tegen een nieuw WAO-stelsel in 2004 Beeld anp
Archiefbeeld: een demonstratie van FNV tegen een nieuw WAO-stelsel in 2004Beeld anp

Er was nogal wat te doen om het interview van de Volkskrant met VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, waarin hij ten strijde trekt tegen 'uitkeringsgenieters' en op niet mis te verstane wijze uiteenzet dat werken weer moet lonen. Dat doet het nu namelijk niet, zegt De Boer, en daarom pleit hij voor een verlaging van de bijstand.

Om zijn stelling kracht bij te zetten, vertelt hij een verhaal dat hij laatst hoorde: 'Over een jonge vrouw van 23 jaar in Rotterdam-Zuid. Zij begint als lerares op een vmbo-school en verdient 1.700 netto. In Zuid heb je ook veel ongetrouwde moeders met een uitkering. Die moeten er van de gemeente iets bijdoen. Precies zo'n jonge vrouw, ook 23 jaar, maar dan met een of twee kinderen, komt op dezelfde school een middagje per week werken. En hoeveel denken jullie dat zij krijgt? 2.300 euro netto, 600 euro meer!'

Een alleenstaande bijstandsmoeder die 2.300 euro per maand aantikt. Is dat echt mogelijk?

Toeslagen

Een alleenstaande ouder boven de 21 jaar heeft in de gemeente Rotterdam recht op een bijstandsuitkering van 960,83 euro. Omdat al haar overige inkomsten verrekend zullen worden met het bijstandsbedrag, moet de vrouw in het verhaal van Hans de Boer maandelijks 1.339,17 euro aan toeslagen opstrijken om aan het genoemde bedrag van 2.300 te komen.

Om uit te zoeken op welke toeslagen deze alleenstaande moeder allemaal recht heeft, raadplegen we de rekentool 'Bereken uw recht' van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Met behulp van een voorbeeldbegroting van het Nibud voor huishoudens met een minimuminkomen en de details die Hans de Boer heeft verschaft, vullen we de gegevens van de Rotterdamse vrouw in. Hier zijn natuurlijk allerlei variaties op mogelijk, maar laten we toeslagtechnisch zo breed mogelijk inzetten.

Een ongehuwde vrouw dus, zonder toeslagpartner, met twee thuiswonende kinderen. Gezien de leeftijd van de moeder zullen de kinderen nog jong zijn en misschien naar de kinderopvang moeten op de dag dat de moeder op de VMBO-school werkt. Ook dat gaat mee in de berekening.

Het resultaat is een totaalbedrag van 1463,43 aan toeslagen, wat neerkomt op een maandinkomen van 2424,26 euro. Dat is zelfs iets meer dan de 2.300 euro die De Boer opperde. Veruit de grootste toeslagtrekker (en kostenpost) is de kinderopvang: twee kinderen één dag per week naar de opvang brengen levert, ruim genomen, 613,10 euro aan kinderopvangtoeslag op. Aan die toeslag zijn overigens wel voorwaarden verbonden. Zo moet de ontvanger die geen betaald werk heeft wel een traject naar werk volgen.

Alleenstaande bijstandsmoeder met twee kinderen

Bijstandsuitkering: € 960,83

Huurtoeslag: € 238

Zorgtoeslag: € 78,49

Kindgebonden budget: € 406,08

Kinderopvangtoeslag: € 613,10

Kinderbijslag: € 127,76

Totaal: € 2.424,26

Vijfduizend euro

Het verhaal van Hans de Boer kan dus heel goed kloppen. Maar laten we ook nog even de VMBO-lerares erbij halen, die volgens de VNO-NCW-voorman met 1.700 euro netto 600 euro minder krijgt dan de bijstandsmoeder. Kinderloos moet de lerares het inderdaad doen met haar salaris. Maar wanneer we haar voor een eerlijke vergelijking twee kinderen geven, heeft ook zij recht op allerlei toeslagen, inclusief de maximale kinderopvangtoeslag voor 230 uur per maand. Dat is, wanneer beide kinderen inderdaad vijf dagen per week naar de dagopvang gaan, een bedrag van 2.729,55 euro. In totaal ziet de lerares dan maandelijks bijna vijfduizend euro op haar rekening verschijnen, ruim twee keer zoveel als de bijstandsmoeder.

Hans de Boer heeft in principe gelijk, maar dit rekenvoorbeeld illustreert dat de vergelijking tussen een bijstandsmoeder en een werkende vrouw zonder kinderen wel behoorlijk mank gaat.

Oordeel:

VMBO-lerares met twee kinderen

Netto loon: € 1.700

Huurtoeslag: € 77,96

Zorgtoeslag: € 0

Kindgebonden budget € 363,01

Kinderopvangtoeslag € 2.729,55

Kinderbijslag € 127,76

Totaal: € 4.998,28

null Beeld .
Beeld .

1,2 miljoen labbekakken

Hans de Boer is helder in zijn mening over de werkloze 'labbekakken', maar de cijfers blijkt hij niet helemaal op een rijtje te hebben. De Boer: 'We hebben bijna 700 duizend WW'ers en een half miljoen bijstanders!'

Het UWV telt momenteel 416 duizend mensen in de WW, en volgens woordvoerder Remco Icke is dat aantal aan het afnemen. 700 duizend zijn het er in ieder geval nog nooit geweest. Wat de bijstandsuitkeringen betreft zit De Boer dichter in de buurt, zij het nogal ruim naar boven afgerond: 424,5 duizend bijstandsuitkeringen werden er volgens het CBS in maart uitgekeerd.

Oordeel:

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden