Krijgt de VN Noord-Korea dit keer wel voor het Strafhof?

Moet Noord-Korea voor het Internationaal Strafhof verschijnen om terecht te staan voor grootschalige mensenrechtenschendingen? Vandaag stemt het mensenrechtencomité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over een resolutie om het land voor het gerecht te dragen. Noord-Korea wordt al jaren beschuldigd van het op grote schaal misdaden plegen tegen de menselijkheid.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan een boomkwekerij in Pyongyang (datum onbekend). Beeld epa

In februari presenteerde een onderzoekscommissie van de VN een rapport waarin Noord-Korea werd beticht van 'nazi-achtige praktijken'. De opsomming van misdaden was lang en gruwelijk: vernietiging, moord, slavernij, marteling, opsluiting, verkrachting, gedwongen abortus, seksueel geweld, vervolging om politiek, religie, ras en sekse, gedwongen migratie, verdwijnen van mensen. De onderzoekscommissie riep toen ook op om Pyongyang voor het Internationaal Strafhof (ICC) te slepen.

Noord-Korea heeft altijd de beschuldigingen ontkend en zegt dat het in het land prima is gesteld met de mensenrechten. De gruwelverhalen zouden door de Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn verzonnen als onderdeel van een complot om het Noord-Koreaanse regime ten val te brengen, aldus Pyongyang.

Ook nu de stemming van de VN nadert, blijft Noord-Korea onverschillig onder de beschuldigingen. 'We zullen zien', zei Ri Tong Il, de Noord-Koreaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties, gisteren over de stemming tijdens een andere vergadering van het mensenrechtencomité.

Kim Jong-un tijdens een van zijn inspecties. Beeld reuters

Het VN-rapport stond vol van getuigenverslagen van martelingen die de naar schatting 80.000 tot 120.000 Noord-Koreanen in strafkampen verspreid over het land doormaken. In een interview met CNN laat een oud-gevangene van het beruchte Noord-Koreaanse concentratiekamp Yodok zien hoe hij eraan toe is na vijf jaar opgesloten te hebben gezeten.

Lee Young-guk probeerde in de jaren negentig het land te ontsnappen, maar werd gepakt en vervolgens opgesloten in het beruchte Noord-Koreaanse concentratiekamp Yodok. 'Als je een politiek gevangene bent, is Yodoks belangrijkste doel je te doden.'

In de vijf jaar dat Lee gevangen zat, heeft hij bijna de helft van zijn gewicht verloren. Lee Young-guk vertelt hoe zijn medegevangenen zo zwak waren, dat ze niet meer in staat waren hun hoofd te heffen, tenzij ze hiertoe opdracht kregen van de bewakers. Onder die barre omstandigheden waren de gevangenen verplicht te werken, anders kregen ze geen eten. 'En dan krijg je honger, zwelt je buik op en lijk je een wandelend skelet.'

Beeld reuters

De bloementuin

'Het was al moeilijk genoeg dat ze me amper te eten gaven. Wat erger was, was dat ze maar bleven slaan. Een keer per week werden gevangen geëxecuteerd en werden we gedwongen toe te kijken.'

Lee vertelt ook over de 'bloementuin' van Yodok, een eufemisme voor de massagraven van het concentratiekamp. 'In Yodoks bloementuin liggen duizenden, zo niet tienduizenden, mensen begraven. Alleen maar rijen dode mensen. Ik moest ze tillen - terwijl de lichaamssappen er nog uitvloeiden - en begraven.'

Of de resolutie vandaag wordt aangenomen is nog uiterst onzeker. Bondgenoot China liet vorige maand al weten tegen het doorverwijzen naar het ICC te zijn. Hoewel de betrekkingen tussen China en Noord-Korea de afgelopen jaren wat bekoeld zijn, blijft Peking het communistische buurland steunen. Daarnaast heeft Noord-Korea de afgelopen weken meerdere malen Rusland bezocht om de politieke banden aan te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden