Krijgsmacht populaire werkgever

De krijgsmacht staat in hoger aanzien dan het kabinet. De bevolking geeft ons het rapportcijfer 7,1`, melden minister Kamp en Van der Knaap van Defensie trots....

Defensie (budget in 2006: bijna 7,8 miljard euro) blijkt een aantrekkelijke werkgever. Sinds begin dit jaar zijn 5800 militairen geworven. Defensie gaat in andere NAVO-landen op zoek naar enkele honderden specialisten (IT-personeel, luchtverkeersbeveiligers, etc), omdat die op de Nederlandse arbeidsmarkt niet te vinden zijn.

Ondanks bezuinigingen is er ruimte voor de aanschaf van materieel. Defensie zal twee C130 Hercules-vliegtuigen overnemen van de VS. Ook staan vijf nieuwe Chinook-helikopters op de verlanglijst. Bij vredesoperaties bleek een grotere behoefte aan luchttransport dan er beschikbaar was.

Nieuwe aankopen worden mogelijk door het afstoten van overtollig materieel. Defensie is naarstig op zoek naar kopers voor vijf Apache-gevechtshelikopters. Ten onrechte meldt minister Zalm in zijn Miljoenennota dat de toestellen al verkocht zijn.

Wel heeft Defensie, zoals Zalm schrijft, de afgelopen jaren voor een half miljard aan wapentuig verkocht. Het gaat met name om fregatten en patrouillevliegtuigen.

Opmerkelijk is dat minister Kamp geen geld uittrekt voor kruisraketten die op fregatten kunnen worden gestationeerd. De VVD-bewindsman is er een groot voorstander van, maar verwacht kennelijk dat de Kamer er nog altijd tegen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden