Krijgsheren Somalië sluiten wapenstilstand

De belangrijkste krijgsheren van Somalië hebben een wapenstilstand afgesproken in de Kenyaanse hoofdstad Nairobi. De Kenyaanse regering heeft dat gisteren bekend gemaakt....

REUTER

reuter

NAIROBI

Volgens een woordvoerder van de Kenyaanse regering hebben Hussein Aidid (de zoon van de generaal Aidid, die in augustus de dood vond) en Ali Mahdi Mohamed ingestemd met het akkoord, maar het is niet duidelijk of ze elkaar ook rechtstreeks hebben gesproken. Hassan Ali Osman Atto, die net als de andere twee krijgsheren een deel van de hoofdstad Mogadishu in handen heeft, had vertegenwoordigers naar Nairobi gestuurd. Atto was vroeger de financier van generaal Aidid maar brak begin dit jaar met hem. Ook een aantal kleinere facties zou aan het beraad hebben deelgenomen.

Volgens Kenya spraken de strijdende partijen af alle vijandigheden te staken en ook de propaganda tegen elkaar. De inwoners van Mogadishu zouden weer ongehinderd van het ene stadsdeel naar het andere mogen gaan. De krijgsheren spraken af de humanitaire hulpverlening niet langer te hinderen en beloofden verder te zullen onderhandelen.

De besprekingen in Nairobi hebben een week geduurd en werden achter gesloten deuren gehouden. President Moi zou volgens de verklaring van de Kenyaanse regering de krijgsheren in een openingswoord op het hart hebben gedrukt tot overeenstemming te komen na zes jaar van onderlinge strijd. Moi bemiddelde eerder deze maand bij de vrijlating van een Australische piloot die door een 'rechtbank' van Aidid tot 25 jaar cel was veroordeeld voor illegaal landen.

Al sinds de dood van generaal Aidid wordt druk gespeculeerd of zijn 34-jarige zoon, die is opgeleid in de Verenigde Staten, een meer verzoenlijke houding zal aannemen tegenover zijn rivalen. Maar het was onduidelijk hoe groot de invloed van Hussein Aidid op de commandanten en clanoudsten zou zijn. De afgelopen weken werd een reeks moorden gepleegd in zuid-Mogadishu, het bolwerk van Aidids strijders. De dood van generaal Aidid (hij overleed aan verwondingen na een schietpartij) leidde tot gevechten tussen zijn ruziende commandanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden