Krijgen we die 3,7 miljard ooit terug?

Waarom moet de staat SNS Reaal opkopen?

Anders zou SNS Reaal failliet gaan en dreigt er chaos met spaargeld en betaalrekeningen. In het somberste geval zouden ook andere banken weer in problemen komen, waardoor het financiële systeem tot stilstand komt. Dat is heel nadelig voor de economie.


Krijgen we het geld ooit terug?

Dat is onduidelijk. De staat is nu eigenaar van SNS Reaal en kan op termijn de gezonde delen verkopen. Na de reddingen in 2008 wist de staat veel geld te verdienen aan de steun voor ING en Aegon, maar de toenmalige steun voor ABN Amro en SNS Reaal levert juist een forse verliespost op.


Wat moet Nederland met zijn staatsbanken?

Naast SNS Reaal is de staat ook eigenaar van ABN Amro en verzekeraar ASR. Als de rust op de financiële markten is weergekeerd, hoopt de overheid het eigendom van deze banken te verkopen.


Wat betekent het voor mijn spaargeld bij SNS Reaal?

Niks. Het spaargeld was al veilig tot een bedrag van 100 duizend euro door de garantieregeling. Met de staat als eigenaar is ook het gevaar geweken dat de toegang tot spaargeld na een faillissement tijdelijk geblokkeerd zou zijn.


Moet de overheid extra bezuinigen?

Door de redding neemt de staatsschuld toe en daarmee de kans dat de overheid extra moet bezuinigen. Maar of er extra maatregelen nodig zijn, hangt van andere factoren af. Als de economie opkrabbelt zullen bezuinigingen niet nodig zijn. Bij een diepe recessie is meer bezuinigen onvermijdelijk. Voorlopig wacht het kabinet op nieuwe voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB), die staan gepland voor 28 februari.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden