Krijgen De Bourbon de Parma's nu twee takken?

De 21-jarige Hugo Klynstra mag zich voortaan Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos Hugo Roderik Sybren prins de Bourbon de Parme noemen. Vormen zijn prinselijke titel en achternaam 'de aanzet voor een nieuw Koninklijk Huis dat niet te onderscheiden is van het oorspronkelijke Huis'?

Beeld Andre Evers

Daarvoor waarschuwde zijn vader, prins Carlos, tijdens de zaak die hij had aangespannen bij de Raad van State. Carlos heeft zich altijd verzet tegen het verzoek van Klynstra om zijn achternaam en titel te mogen dragen, maar de Raad van State veegde alle bezwaren van tafel. Hugo Klynstra is zijn oudste zoon, en daarmee basta.

Klynstra werd geboren op 20 januari 1997, als zoon van de alleenstaande Brigitte (roepnaam Gitte) Klynstra uit Hummelo, toen 38 jaar. Zijn vader, de dan 26-jarige prins Carlos de Bourbon de Parme, is het eerste kind van prinses Irene en de Spanjaard prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme (overleden in 2010). Klynstra is dus het officieuze eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard en kleinkind van prinses Irene.

Kink in de kabel: Carlos en Gitte zijn weliswaar jeugdvrienden, maar niet getrouwd of samenwonend. Als de geboorte na twee maanden uitlekt, laat Carlos weten dat het 'een eigen, zelfstandige beslissing van Brigitte was om moeder te worden', een beslissing die hij zei 'volledig' te respecteren. Hij betwist niet dat hij de vader is, maar erkent het kind niet. 'Een familierechtelijke betrekking' noemt hij 'uitgesloten'. Op verzoek van de moeder legt de rechtbank van Zutphen het vaderschap in 1999 vast.

Op zijn 18de doet Klynstra waar al voor werd gewaarschuwd: hij vraagt de minister van Justitie om een naamswijziging. Ard van der Steur stemt in september 2015 in en veegt in 2016 de bezwaren van Prins Carlos weg. Het Nederlands adelsrecht is volstrekt duidelijk: vóór 1994 was het zo dat ouders met elkaar getrouwd moesten zijn als kinderen een adellijke titel met de bijbehorende achternaam wilden erven, sindsdien niet meer.

Prins Carlos is inmiddels getrouwd en heeft uit dat huwelijk twee dochters en een zoon. Om Klynstra's naamswijziging af te ronden, moet alleen nog een Koninklijk Besluit worden genomen. Daartegen spant Carlos een procedure aan bij de Haagse rechtbank. Opnieuw vangt hij bot. De Raad van State heeft dat vonnis woensdag bevestigd.

Wie is nu de erfgenaam van het roemruchte, adellijke geslacht De Bourbon de Parme? Klynstra wordt geen lid van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme, benadrukt de Raad van State: dat is een privéaangelegenheid van het Huis. Maar volgens John Töpfer, directeur van de Stichting Adel in Nederland, spreken juist die huisregels in het voordeel van Klynstra. Prins Carlos heeft zich in 1996, een jaar voor de geboorte van Hugo Klynstra, laten inlijven in de Nederlandse adel.

'Gevolg is dat zijn eerstgeboren zoon, Klynstra dus, automatisch het hoofd wordt van die prinselijke familie binnen de Nederlandse adel', aldus Töpfer. 'Los daarvan is er nog de historische traditie van de familie De Bourbon de Parme. De tweede zoon, de in 2016 geboren Carlos Enrique Leonard, zal hoofd worden van de familie in Europese zin, als voormalig regerende familie. Er komen dus twee hoofden. Dat is wel een beetje verwarrend. Het is een familie met jongere en oudere takken. De oude tak zal van Hugo Klynstra zijn en de jongere tak zal van de tweede zoon van prins Carlos afstammen.'

Dat ze zichzelf trouwens het Koninklijk Huis van Parma noemen, is volgens Töpfer 'onzin'. 'Parma heeft nooit een koning gehad. De familie is van oorsprong een tak van het koninklijk huis van Frankrijk. Vervolgens is een nakomeling koning van Spanje geworden en een nakomeling van hem wordt regerend hertog van Parma. Dus formeel kunnen ze zich de hertogelijke familie van Parma noemen.'

Prins Hugo claimt nog altijd de Spaanse troon namens zijn familie. Naar de ambities van de nieuwe prins is het gissen. Zijn nieuwe naam kan deuren openen, aldus Töpfer. 'De Bourbon de Parme is een van Europa's oudste families. Prins Carlos is een rechtstreekse nakomeling van Lodewijk XIV, de Zonnekoning die Versailles liet bouwen. Het is een grote, historische naam. Klynstra heeft alle rechten van een wettig kind. Ik ben benieuwd hoe hij zich gaat manifesteren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden