Krijg ik last van het inkomen van mijn kind?

Krijg ik als alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering er last van als mijn dochter van 16 jaar iets gaat bijverdienen?

Beeld anp

Uw dochter wil uitgaan en af en toe wat kleren kunnen kopen. Geen probleem. Zij kan gewoon een bijbaantje nemen, zonder dat u iets inlevert op de uitkering.

Het is wel even opletten. Wie een bijstandsuitkering ontvangt, kan sinds juli 2015 gekort worden op grond van het inkomen van een volwassen huisgenoot. Zij worden geacht de woonkosten te delen, vandaar dat dit de kostendelersnorm wordt genoemd. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering.

Uw dochter is niet volwassen, dus deze kostendelersnorm geldt niet voor u. Er zijn nog meer uitzonderingen. Er hoeft ook niet gekort te worden als het thuiswonende kind geen 21 jaar is of nog recht heeft op studiefinanciering. Als u op commerciële basis een kamer verhuurt, blijft het inkomen van deze huurder ook buiten beschouwing.

U moet alert blijven op het spaargeld van uw dochter. Een alleenstaande ouder verliest het recht op bijstand zodra hij meer dan 11.860 euro vermogen heeft. Het saldo van een minderjarig kind wordt opgeteld bij uw vermogen. Een kind krijgt pas een zelfstandig fiscaal vermogen vanaf 18 jaar. Dan heeft het een eigen vrijstelling van 24.437 euro per jaar.

Als u huurtoeslag krijgt, kan het inkomen van uw kind van belang zijn. Voor de huurtoeslag is een kind medebewoner. U moet het inkomen van een medebewoner meetellen bij het inkomen voor de huurtoeslag. Zolang het kind nog geen 23 jaar is, telt alleen het inkomen boven 4.788 euro per jaar mee.

Zodra het kind 18 jaar wordt, heeft het zoals gezegd een zelfstandig vermogen. Stel dat het meerderjarige kind een erfenis krijgt en daardoor ineens meer bezit dan de vrijstelling van 24.437 euro? Als het kind nog thuis woont, kunt u dan als ouder de huurtoeslag kwijtraken. Het moet dan voor 1 januari het huis uit. De fiscus kijkt op die datum naar de hoogte van het vermogen om vast te stellen of er in de rest van het jaar recht op toeslag is.

De huurtoeslag kan overigens dalen als een kind uit huis gaat. Met een medebewoner in huis mag uw jaarinkomen maximaal 30.000 euro bedragen. Alleenstaanden krijgen huurtoeslag als zij minder dan 22.100 euro per jaar verdienen. En verder is huurtoeslag inkomensafhankelijk. Hoe meer het inkomen het maximum nadert, des te lager de toeslag. Met een bijstandsuitkering is het inkomen zo laag, dat de huurtoeslag in alle gevallen even hoog blijft. Het wordt weer opletten, als u zelf een baan krijgt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden