Kriebelende kleren

Nog nooit is een kinderboekenreeks zo geliefd geweest als die van Harry Potter. Wie er meer over wil weten, kan terecht bij Het dossier van Harry Potter & J.K....

Het eerste deel van de Series of Unfortunate Events is in het Nederlands vertaald. Het heet Het bittere begin (Ploegsma; fl 31,50; vertaling Huberte Vriesendorp met tekeningen van Brett Helquist) en het ligt 24 augustus in de Nederlandse boekwinkels. De reeks heet hier Ellendige avonturen.

Op de achterkant van Het bittere begin waarschuwt Lemony Snicket dat het om een erg onplezierig boek gaat. Een droevig verhaal over rampspoed, kriebelende kleren, een noodlottige brand en koude pap bij het ontbijt.

Dat kriebelende kleren in hetzelfde rijtje voorkomen als brand zet de toon. Alles wat voor kinderen afschrikwekkend en afschuwelijk is, komt ter sprake: het kleine, herkenbare en voorstelbare, maar ook het bizarre en ongelooflijke.

Het verhaal gaat over drie kinderen: Violet, Claus en Roosje Baudelaire. Bij een brand raken ze hun huis en hun ouders kwijt.

Een weeskind of halfwees in de hoofdrol is in een kinderboek altijd een mooie paradox, want elk kind zou soms weleens een tijdje zonder ouders willen. Wat een avonturen zouden er dan niet mogelijk zijn. Bovendien ben je als wees verrukkelijk zielig.

Zieligheid is aantrekkelijk in een kinderboek. In Alleen op de wereld, waarvan bijna iedereen toegeeft er als kind om te hebben moet huilen, werken armoede, tegenslag, verweesd- en zielig-zijn volwassen lezers soms op de lachspieren. Hoe is het mogelijk: overal waar Rémi komt, loopt het spaak - oogsten mislukken, de mijnen lopen onder water, de pleegvader werkt zich in de nesten.

Dit soort grappigheid door een absurde overmaat aan zieligheid is de grondtoon van Het bittere begin.

Een ander sterk bestanddeel van het boek is het ongewone van de kinderen. Violet van 14 jaar is een uitvinder. Claus, 12 jaar, is zeer belezen en slim. Baby Roosje is niet schattig; ze bijt op alles wat ze tegenkomt.

De kinderen komen in huis bij Graaf Olaf, een afschuwelijke man. Hij probeert niet eens te verbloemen dat hij voogd over de kinderen is geworden, omdat hij hoopt het fortuin van de familie Baudelaire te pakken te krijgen. Het geld komt pas vrij als Violet 18 jaar wordt, zo hebben de omgekomen ouders bij testament bepaald.

Het dagelijks leven van de kinderen is akelig. Hoe de Graaf hen afknijpt en hoe zij zich verzetten: daar gaat Het bittere begin over.

Lemony Snicket (pseudoniem van Daniel Handler) vertelt zijn verhaal op een onderkoelde manier. Hij gebruikt volwassen uitdrukkingen, maar richt zich regelmatig rechtstreeks rechtstreeks tot jonge lezers om ze te verklaren. Hij schrijft bijvoorbeeld dat iedereen de wezen had laten vallen en legt dan uit wat dat betekent; hoe het komt dat mensen vaak met een boog om ongelukkigen heen lopen, en dat dit niet fraai is maar wel de waarheid. Daardoor wordt het verhaal extra humoristisch. Het resultaat is ontzettend grappig en spannend. Goed mogelijk dat de wezen hier net zo geliefd worden als Harry Potter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden