Kremlin: Poetin weigert voorlopig ontmoeting met Erdogan

De Russische president Poetin weigert voorlopig in te gaan op de uitnodiging van zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan om in gesprek te gaan. Dit heeft een medewerker van het Kremlin gezegd, meldt persbureau Reuters. Erdogan verzocht eerder om een ontmoeting met de Russische president.

Een demonstrant steekt een foto van Poetin, met erboven de tekst 'Poetin, moordenaar!' in brand bij een anti-Ruslanddemonstratie in Istanboel Beeld afp
Een demonstrant steekt een foto van Poetin, met erboven de tekst 'Poetin, moordenaar!' in brand bij een anti-Ruslanddemonstratie in IstanboelBeeld afp

Het gesprek tussen de twee leiders zou op 30 november moeten plaatsvinden, bij de klimaattop in Parijs. President Erdogan zei vrijdagmiddag dat hij graag wil praten met Poetin en dat hij de banden met Rusland niet wil schaden.

Deze week liepen de spanningen tussen Turkije en Rusland hoog op, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Poetin eist excuses van Erdogan, eerder wil hij niet praten.

Rusland kondigde na dit incident aan economische sancties in te stellen tegen Turkije en grote gezamenlijke investeringsprojecten stop te zetten. Het land heeft bovendien alle toeristische reizen naar Turkije geannuleerd. Dat kan de Turken miljarden kosten. Vrijdag kondigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov bovendien aan dat Rusland vanaf 1 januari 2016 visa gaat invoeren voor Turken die naar Rusland willen reizen.

Volgens Erdogan moet het dispuut met de Russen over het neergehaalde vliegtuig de relaties tussen beide landen op andere terreinen niet verstoren. De Russen moeten niet 'spelen met vuur', waarschuwde hij.

Poetin noemde het neerhalen van het Russische vliegtuig deze week een 'dolksteek in de rug'. Volgens de Turken schond het toestel het Turkse luchtruim, Rusland ontkent dit. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov was het neerhalen van het vliegtuig een 'geplande provocatie'. De Turken zeggen dat de Russische piloten meerdere waarschuwingen om hun koers te wijzigen, negeerden.

De tekst loopt door onder de foto

Droom gezamenlijke aanpak spat uiteen

Na verschillende aanslagen van IS, in Parijs, Beiroet en Egypte, leek het er even op dat een breed front tegen de terreurgroep mogelijk was, mét Rusland. Maar die droom is met het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig op de Turks-Syrische grens uiteengespat, schrijft Bert Lanting in deze analyse (+).

null Beeld epa
Beeld epa
President Poetin (l) en president Erdogan (r) bij een eerdere ontmoeting Beeld epa
President Poetin (l) en president Erdogan (r) bij een eerdere ontmoetingBeeld epa

Toenadering tot het westen

Ondertussen zoekt Turkije toenadering tot het westen. Het land riep de hulp van haar NAVO-bondgenoten na het incident met het Russische vliegtuig. Het bondgenootschap belegde direct een bijeenkomst in Brussel en riep zowel Rusland als Turkije op tot kalmte.

Turkije probeert met gesprekken ook toenadering te zoeken tot de EU. Dit zegt een Duitse functionaris tegen persbureau Reuters. 'We hebben de indruk dat Turkije grote belangen heeft om de relatie met de EU te versterken', aldus de Duitse functionaris.

Zondag vindt er in Brussel een top plaats met de EU-lidstaten en Turkije. Of de toenaderingspoging van de Turken zal slagen, is de vraag. De mensenrechtensituatie in het land is tot nu toe altijd een punt van zorg geweest voor Europa.

Afgelopen week nog werden twee Turkse journalisten gearresteerd op verdenking van 'hulp aan terroristen'. Een EU-woordvoerder zei vrijdag tegen persbureau AFP dat de EU de 'zorgwekkende situatie' van de gearresteerde journalisten 'nauwlettend in de gaten houdt'.

Hollandes tour de force

Deze week ondernam de Franse president Hollande een 'tour de force'. Met een bezoek aan Washington, Berlijn en Moskou probeert hij alsnog een bredere internationale coalitie tegen IS te smeden. Wat levert dit op? Lees meer in deze analyse van Frankrijkcorrespondent Peter Giesen (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden