Kreet

Afgelopen zaterdag ging ik met de trein van Amsterdam CS naar Utrecht...

Amsterdam Sherill E. Lisse

Een reis van 45 minuten, want via een omweg vanwege werkzaamheden aan het spoor. Omdat ik reuma heb en met krukken loop, was er een Traxx-assistent die mij de trein inhielp in Amsterdam. Bij binnenkomst waren alle plaatsen helaas al bezet. De assistent verzocht vriendelijk en luid genoeg zodat iedereen 't kon horen, of een passagier zijn of haar plaats aan mij wilde afstaan. In het behoorlijk lange compartiment zaten alleen autochtonen. Allen keken richting Traxx-assistent en iedereen bleef zitten waar die zat en verroerde zich niet.

Het afstaan van een plaats aan een mindervalide medemens valt onder die normen en waarden, waarover met name de autochtonen de laatste tijd te pas en onpas luidkeels roepen. Maar het blijft bij roepen, want van toepassen is geen sprake!

Zouden deze gênante situaties vermeden kunnen worden als de NS ook aparte plaatsen had voor mindervaliden, zoals we die al hebben bij het vervoer in tram, bus en metro? Wellicht niet: zie maar eens iemand die zit op een plek voor ouderen of mindervaliden daarvan af te praten. Normen en waarden: een zinloze kreet. De meeste mensen zitten te vastgeroest in de ikke-ikke-ikke cultuur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden