Kreemers

Waar is Joris Voorhoeve? En waar is de wakkere verslaggever die hem opspoort en hem het vuur na aan de schenen gaat leggen?...

Martin Bril

Arme, arme Joris.

Dat dacht ik gisteren toen De achterkant van de maan werd gepresenteerd, het boek dat de voormalige defensievoorlichter Bert Kreemers over Srebrenica heeft geschreven.

Wie geen tijd heeft om het Niod-rapport te lezen, moet het boek van Kreemers lezen. Het is een hilarisch en schrijnend relaas. Een perfect portret van Haags falen.

Heerlijk.

De hoofdpersoon is Joris Voorhoeve. Met snor en al. Ook als hij even niet in het verhaal van Kreemers voorkomt, zie je die verdrietige oogopslag van Joris voor je.

Speelbal van zijn eigen generaals.

Altijd op het verkeerde been achter de feiten aan.

De hinkende minister.

De achterkant van de maan staat vol prachtige details. Zo frustreerde generaal Couzy de debriefing van Dutchbat door vol te houden dat alle manschappen een lange vakantie hadden verdiend. 'Bovendien moest de Johan Willem Frisokazerne in Assen voor het onderzoek worden toegerust met onder andere 189 lage stoelen en een koffieservies voor honderd personen. Dat moest allemaal worden besteld. Dat kostte allemaal tijd.'

Onder andere 189 lage stoelen!

Een servies voor honderd personen!

Onder andere? Wat nog meer? Een pallet papieren zakdoekjes? En wat zijn lage stoelen eigenlijk? Liet Couzy de kazerne in Assen uitrusten met luie stoelen van het soort dat we aantreffen bij de psychiater? Het is denkbaar.

Alles is denkbaar.

Hartverscheurend is Kreemers' verhaal over het mislukte fotorolletje van Ron Rutten. Een aaneenschakeling van domheid, leugens en bedrog, geklungel en paranoia. Een episode in de vaderlandse geschiedenis die beslist nog eens de bioscoop zal halen. Al is het maar omdat ineens een stoet van rechercherende marechaussees opduikt.

Allen met snor.

En de snor waar het allemaal om draait, is voortdurend uit de loupe , verkeerd geïnformeerd en niet bij machte iets tegen zijn generaals uit te richten. Amper terug uit Zagreb waar hij persoonlijk zijn soldaten over de Servische wandaden had uitgehoord, vertrok bevelhebber Couzy op vakantie.

Waarheen?

Dat vertelt Kreemers niet, en dat is jammer. Hij weet het ongetwijfeld, want hij weet alles - zo bleek gisteren in het Amsterdamse Ambassade Hotel waar het boek werd gelanceerd. Alle data, alle feiten, alles rolde er vlekkeloos uit.

Een echte defensieman trouwens.

En zónder snor.

Nadat hij door Frank de Grave als voorlichter aan de kant was gezet, verbleef hij enige tijd bij Clingendael. Sinds kort is hij daar weg. Hij is nu zonder functie in dienst van het ministerie van Defensie. Kreemers ziet het zelf niet zo, maar in feite heeft hij een erebaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden