Opinie

'Kreeg AOW maar evenveel aandacht als Zwarte Piet'

De ingezonden brieven van zaterdag 12 november. Lezersbrieven over president Trump leest u hier.

Welkom in Nederland

In de rubriek 'Groeten uit Nijmegen' kan asielzoeker Mohannad voor 1.300 euro een maand appels plukken. Na aftrek van de eigen bijdrage zou Mohannad daar 190 euro aan overhouden. Maar van dat restant moet hij nog zijn vervoer van en naar het werk bekostigen. Hier doemen de kleine akelige lettertjes op. De vraag is nu: hoe hoog zijn deze verborgen kosten en wat houdt Mohannad na aftrek schoon in het handje over? Een enkele reis van het COA Nijmegen naar de bushalte markt Druten, de fruitteler is niet zo snel te lokaliseren, kost volgens OV9292 4,24 euro.

Bij een maand van 20 werkdagen komt dat neer op een nettoresultaat van 190-(2 × 20 × 4,24) = 20,40 euro.

Maar Mohannad mag ook per dag van de boer vier appels meenemen. Wederom akelige kleine lettertjes met nare gevolgen. Volgens de Belastingdienst en het ministerie van Justitie zijn dit betalingen in natura die ook aangegeven moeten worden. Stel, het zijn mooie grote appels en die vier appels wegen bij elkaar 1 kilo. Op de markt betaal je 0,99 euro per kilo appels. Dat komt dus neer op een netto resultaat van 20,4-(20 × 0,99) = 0,60 euro schone winst. Vermoedelijk is Mohannad nog niet goed op de hoogte van alle regels in dit gave land en vergeet hij de appels op te geven als inkomsten. Hierdoor zal hem een 100 procent boete worden opgelegd, want tegen dit soort fraude moet keihard worden opgetreden. Dus heeft Mohannad na een maand werken 0,60-19,80 = min 19,20 euro verdiend. Technisch is hij dus al na een maand failliet.

Welkom in Nederland.

Floris Duijfjes, Dordrecht

De weg kwijt

Toch vreemd. Met de afbraak van het pensioenstelsel de afgelopen jaren en de AOW naar 67 jaar en nog later, kwam en komt er geen mens overeind om te protesteren. Maar kom aan Zwarte Piet en hele volksstammen - pro en contra - komen op de been en zijn in staat elkaar de hersens in te slaan. We zijn volledig de weg kwijt, beste mensen.

Richard Koopman, Oss

Yasmine Allas

Ik hoop dat het nog heel lang duurt, maar als ik dan ooit komt te overlijden hoop ik dat er iemand is als Yasmine Allas die ook over mij zo'n fantastisch, aangrijpend verhaal schrijft als zij heeft gedaan over het verdriet na het overlijden van haar grote broer. Met een zus die op deze wijze haar intense verdriet kan opschrijven ben je volgens mij als broer altijd een gezegend mens geweest. Hulde, een mooier verhaal heb ik dit jaar niet gelezen, in een boek noch in de krant.

Rene Wijne, Rijswijk

Waar blijft dat geld?

Te veel Nederlanders kampen met budgettaire problemen. Het Nibud wil daarom dat Nederlanders meer gaan sparen, maar liefst 10 procent van het inkomen per maand. Met een spaarrente van minder dan een procent gekoppeld aan de jaarlijkse inflatie betekent sparen netto verlies. Daarom liever dit nieuwe financiële devies: let op, geld opzij zetten kost geld.

Lusie Laan, Spanbroek

Zeespiegelstijging

In reactie op Bjørn Lomborg betoogt Leo Meyer terecht dat het grootste gevaar voor atoleilanden is dat het zoete water verdwijnt. Maar om vervolgens verzilting van grondwater aan zeespiegelstijging toe te schrijven is wel erg ver gezocht. Zoet grondwater drijft immers op zout water, dus zou moeten meebewegen. Verzilting vindt doorgaans plaats als gevolg van overmatige grondwaterwinning. Als neveneffect kan dat ook nog eens bodemdaling tot gevolg hebben. Atoleilanden hebben het meeste te lijden onder lokale menselijke invloeden. Daarbij wordt erosie hoofdzakelijk veroorzaakt door overmatig gebruik van kusten waardoor de natuurlijke bescherming verdwijnt.

Het gevaar van zeespiegelstijging komt pas ver daarna.

B. Krijgsman, Amsterdam

Marshall-eilandenBeeld afp

In het zonnetje zetten

De Kristallnachtherdenking van het 'Platform Stop Racisme en Uitsluiting' in de Uilenburgersynagoge moest nog plaatsvinden, op 9 november, of Elma Drayer wist daarover tevoren bij de EO-radio al veel slechts te melden. 'Een griezelig links clubje', dat de herdenking al jaren misbruikte om tekeer te gaan tegen Israël. Als jarenlange bezoeker en supporter van deze herdenking was ik, laat ik maar zeggen, verbaasd. Zij was overduidelijk nooit bij de herdenking aanwezig geweest. Maar wel een oordeel klaar.

Dit jaar mocht ik op de herdenking spreken, en nu oreert ze achteraf over de herdenking, weer zonder daarbij aanwezig te zijn geweest. Ik, wij, zouden daar in de Uilenburgersjoel 'Trump uitvoerig in het zonnetje hebben gezet'. Dat is niet het geval. Dat zou ook erg onwaarschijnlijk zijn.

Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid, Amsterdam

Duurzaam wonen

Volgens het artikel 'Duurzaam wonen' moeten we van het aardgasverbruik af. Dat kan door alle gasaansluitingen te vervangen door een warmtepomp. Nederland telt 7,5 miljoen huishoudens. Ombouwen kost 10 duizend euro per huis. De totale kosten: 75 miljard. Waarom zouden we de komende vijftien jaar de opbrengsten van het gas niet gebruiken voor het ombouwen van alle op gas gestookte centrale verwarmingen en fornuizen naar een duurzame warmtepomp? Kunnen we het resterende gas in de bodem laten zitten, verbruiken we ruim vóór 2050 (klimaatdoeleinden) nul procent gas en gaat de CO2-uitstoot enorm naar beneden.

Paul Moonen, Stitswerd

Een nieuwe keuken

Met verbazing verneem ik dat minister Bussemaker het bezuinigingsvoorstel betreffende onderhoud en restauratie van particuliere monumenten wil gaan doorvoeren. Ze zegt dat de regeling niet is bedoeld voor een nieuwe keuken of een nieuwe vloer. Zelf woon ik sinds 2006 in een rijksmonument. Om daar een prettig en veilig huis van te maken is daar een en ander aan verbouwd. We troffen rotte vloerbalken aan. Een wand van planken met houtworm is verwijderd (na toestemming) en daar is een andere wand voor in de plaats gezet. Voor de vloerbalken kregen wij een tegemoetkoming. Voor de nieuwe wand, weliswaar een glaswand, kregen wij geen subsidie.

Ook de keuken en de badkamer zijn vernieuwd. Voor geen van deze verbeteringen ontvingen wij subsidie, want volgens de belastinginspecteur was de regeling alleen bedoeld voor instandhouding van het monument. Kunnen wij alsnog die belastingaftrek met terugwerkende kracht krijgen?

Hilda Stafleu, Utrecht

Het jachtslot

Als rondleider in het jachtslot dat in 'Elke steen anders' wordt genoemd wil ik toch even reageren. Het jachtslot is het jachthuis St. Hubertus en het ligt niet op het terrein van het Kröller-Müller Museum, maar in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Begin 20ste eeuw heeft de rijke zakenman Anton Kröller 6.000 hectare op de Veluwe aangekocht. Hij hield van de jacht en liet Berlage het jachthuis ontwerpen. Zijn vrouw, Helene Müller, verzamelde kunst en wilde haar eigen museum hebben. Dit werd het Kröller-Müller Museum. Er werden twee stichtingen in het leven geroepen; die beheren het park en het museum tot op de dag van vandaag.

Martha Oosterhuis, Arnhem

Kröller-Müllermuseum.Beeld anp

De vrouw

Henriëtte Prast ('Wij zien vrouw als wezen van lagere orde') geeft vooral blijk van een goede kennis van clichés over de kennelijke maatschappelijke minderwaardigheid van vrouwen. Ja, er is van alles mis met onze maatschappij en niet in de laatste plaats dat veel talent, van man en vrouw, verloren gaat. Niet iedereen die het verdient wordt hoogleraar en lid van de Eerste Kamer, laat staan beide. Maar gebrek aan originaliteit is niet wat het ergste steekt, als wel haar kennelijke fascinatie met 'macht' als de ultieme maatstaf van maatschappelijke waardigheid. Daaruit spreekt een uitzonderlijk masculiene manier van redeneren, die uiteraard geen enkele bijdrage levert aan de emancipatie van vrouwen zonder duurbetaalde dubbelfuncties.

Frank Hartmann, hoogleraar management accounting, Erasmus Universiteit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden