Kredietregistratie populair
Mensen met schulden zijn steeds nieuwsgieriger naar de informatie die over hun leningen is opgeslagen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel....
Van onze verslaggever
Harko van den Hende
AMSTERDAM
De stijging van het aantal aanvragen loopt min of meer gelijk op met de toename in de kredietverlening. Het BKR merkt dat als meer mensen geld gaan lenen, het aantal aanvragen ook oploopt. Ook maken advertenties van geldverstrekkers, waarin staat dat 'toetsing en registratie bij BKR Tiel' plaatsvindt, de mensen nieuwsgierig, zegt de woordvoerder van het bureau. Wanneer een bank een klant een lening weigert is dat ook vaak een reden om in Tiel navraag te doen.
Het BKR is opgezet om banken en andere kredietverstrekkers de mogelijkheid te geven de schuldpositie van de klant na te gaan. Alle leningen die iemand bij banken heeft, zijn winkelpassen, credit cards en kredieten bij postorderbedrijven staan in Tiel geregistreerd. Ook als iemand meer dan twee maanden achter is met aflossen, wordt dat vastgelegd. Van onbetaalde gas- of lichtrekeningen weet Tiel niets af.
Begin juli doet de H(erstel)-code in Tiel haar intrede. Aan de hand van die code kunnen banken precies aflezen hoe lang iemand achter is of is geweest met betalen. Op dit moment kunnen de banken uit de BKR-gegevens niet opmaken of een gemelde achterstand inmiddels weer is ingelopen. Het BKR verwacht dat 'snelle inlopers' van de invoering van de H-code kunnen profiteren wanneer ze later weer een nieuw krediet aanvragen.
Geldgevers en geldleners die Tiel aanschrijven krijgen dezelfde informatie aangeleverd. Met één uitzondering. Een bank krijgt, uit concurrentie-overwegingen, de naam van de banken niet te weten waarbij de klant nog een lening heeft lopen. De klant zelf krijgt die namen wel.
Het aantal geregistreerden bij het BKR lag vorig jaar op ruim 4,8 miljoen. De banken hebben in 1995 bijna 8,9 miljoen keer navraag gedaan, ruim 3 procent meer dan in 1994. Vooral in de tweede helft van vorig jaar, toen ook de kredietverlening aantrok, steeg het aantal toetsingen snel. Het overgrote deel van deze toetsingen gebeurt automatisch. Iets meer dan 2 procent gaat nog handmatig, per fax, telefoon of brief.
Het BKR heeft niet alleen kredietgegevens maar ook een bestand met de serienummers van gestolen, vermiste of ongeldig verklaarde identiteitsbewijzen (zoals paspoorten) en waardepapieren. Dit bestand, het Verificatie Informatie Systeem (VIS), wordt door andere banken, door notarissen, sociale diensten, ziekenhuizen en service-providers van mobiele communicatie gebruikt om frauduleus handelen met ongeldige documenten te voorkomen.
In het VIS zaten eind vorig jaar bijna 2,15 miljoen nummers van ongeldige documenten uit 150 landen opgeslagen. Deze databank werd vorig jaar 614.665 keer geraadpleegd. Dat leverde bijna vierduizend valse documenten op. Het komt een enkele keer voor dat mensen die bijvoorbeeld hun paspoort als verloren hebben opgegeven, deze weer gebruiken en dan in de kraag worden gegrepen. Het BKR wil daarom dat gemeenten en het rijk de voorlichting aan de burgers hierover verbeteren, want onwetendheid schijnt een rol te spelen.
Het VIS bevat niet de nummers van ongeldige rijbewijzen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) weigert deze gegevens kosteloos af te geven net als andere overheidsinstellingen doen. De banken en de RDW zijn hierover al jaren in discussie. De banken vinden het ter beschikking stellen van de rijbewijsgegevens een aardige tegenprestatie voor de zaken die zij voor de overheid moet opknappen, zoals de melding van ongebruikelijke transacties.
De BKR-woordvoerder zegt niet te weten waarom de RDW zich zo weigerachtig opstelt. 'Het enige dat ik weet is dat de RDW op het punt staat om te worden geprivatiseerd. Misschien dat zij in hun een gegevens een interessante manier van geld verdienen zien.'