Kredietcrisis Zegen of vloek

Vandaag, 23 december 2008, zijn precies honderd dagen verstreken sinds het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. We vinden dat een gepast moment om u deze speciale bijlage over de kredietcrisis aan te bieden....

Pieter Broertjes,

Vandaag, 23 december 2008, zijn precies honderd dagen verstreken sinds het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. We vinden dat een gepast moment om u deze speciale bijlage over de kredietcrisis aan te bieden. Economen van gezag, zoals in ons land Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings, maken het onderscheid tussen ‘voor en na Lehman’. De val van de Amerikaanse zakenbank versnelde en verdiepte de kredietcrisis, en daarmee de economische teruggang, op ongekende wijze.

Wereldwijd raakten in de afgelopen honderd dagen honderdduizenden mensen hun baan kwijt. Die sombere kant van de crisis is terug te vinden in de reportage die Michiel Haighton in de Verenigde Staten maakte. Maar we wilden uw stemming vlak voor Kerstmis ook niet helemaal bederven. Vandaar dat we ruim aandacht besteden aan de positieve kanten van de crisis. Daarvoor konden we uitstekend terecht bij Herman Wijffels, de oud-Rabo-topman, die met enthousiasme het einde van ‘het fundamentalistische kapitalisme’ beziet, dat tegelijk met het neoconservatisme van Bush ten onder gaat.

Dat zijn inderdaad bemoedigende ontwikkelingen. Wijffels hoopt dat president Obama nu met een ‘New Green Deal’ komt, die de Amerikanen op het spoor van een duurzame economie zet.

Voor Europa, en daarmee ons eigen land, is dat al even gewenst. Gaan we in die richting, dan kan de crisis niet alleen een vloek, maar ook een zegen blijken te zijn.

Pieter Broertjes,

hoofdredacteur de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden