Kredietcrisis treft beleggingsfonds

Voor het eerst sinds 1992 hebben particulieren meer geld uit beleggingsfondsen gehaald dan dat ze erin stopten. In totaal verdween 4 miljard euro van het totale vermogen van 102 miljard euro....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Voor vastgoedbeleggingsfondsen lijkt dat een understatement, aangezien die een kwart van de beurswaarde zagen verdampen.

De kredietcrisis slaat niet alleen toe bij de Nederlandse fondsen. Bij de Europese tegenhangers nam de inleg in het laatste kwartaal van 2007 met 60 miljard euro af. Ook deze daling is ‘ongewoon groot’, aldus DNB in het statistisch bulletin. Behalve in Nederland blijken ook de inwoners van Italië, Portugal, Griekenland en Duitsland geld op te nemen uit hun beleggingsfondsen.

De bestemming van het geld is duidelijk: de spaarrekening. Over 2007 ging er 12 miljard euro meer naar de spaartegoeden. Opvallend is vooral de sterke stijging van spaardeposito’s waarbij het geld een afgesproken lange periode vast staat. De spaarder voorziet kennelijk geen snel einde van de malaise op de beurzen. Deze deposito’s stegen met 15 miljard euro over 2007. Waarschijnlijk is een flink deel van deze stijging afkomstig van de minder populaire internetspaarrekening. Daarop daalde het saldo het afgelopen jaar met 11 miljard euro, turft DNB.

De hoge olieprijs blijkt voor Nederlandse banken juist een prettige ontwikkeling te zijn. Olie-exporterende landen weten Nederland te vinden als bestemming voor het geld. Volgens DNB verdienden de OPEC-landen in 2007 een astronomische 675 miljard dollar (428 miljard euro) aan de olie-export. HIervan kwam 22 miljard euro bij Nederlandse banken terecht in deposito’s. Ook Rusland belegt 7,5 miljard euro aan gas- en oliedollars in Nederlandse spaardeposito’s.

Ondanks de kredietcrisis en de kwetsbare positie van het internationale bankwezen, vertrouwen de olie-exporterende landen en de particuliere spaarders de Nederlandse financiële instellingen kennelijk nog wel.

Nederlandse banken zijn ook niet hard getroffen in de kredietcrisis. De afschrijvingen vallen ook de toezichthouder DNB mee. ‘Beperkt’, luidt het oordeel. Bijna 4 miljard werd over 2007 als echt verlies genomen door de banken. Nog eens ruim 2 miljard euro werd als een vermogensdaling afgeboekt. Sommige buitenlandse banken moesten alleen meer afschrijven dan alle Nederlandse banken bij elkaar, voegt DNB daaraan toe.

2007 was het jaar van de subprime hypothekencrisis, maar voor Nederland zou het ook het jaar van de grote uitverkoop genoemd kunnen worden. DNB turft een record aan buitenlandse investeringen in Nederland eind 2007. De verkoop van ABN Amro aan een bankconsortium; de verkoop van Numico aan het Franse Danone en de verkoop van Organon aan het Amerikaanse Schering-Plough jagen de investeringen op tot een nooit vertoonde 72 miljard euro over 2007. Nederlandse investeerders haalden in dezelfde periode juist 13 miljard euro terug uit het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden