Kredietbeoordelaar S&P brengt nu ook rating in China terug

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft nu ook een rating voor China verlaagd. Het vooruitzichting voor de kredietwaardigheid van de Chinese vastgoedmarkt is teruggebracht van stabiel naar negatief.

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Reden daarvoor is dat de Chinese overheid de banken heeft opgedragen nog terughoudender te worden met hypotheken. Dit moet een zeepbel in de Chinese vastgoedmarkt voorkomen.

Dinsdag besloot de Chinese centrale bank de minimale kasreserve die de banken moeten aanhouden naar een recordhoogte van 21,5 procent te brengen. Banken hebben daardoor minder geld om uit te lenen. 'We zullen de komende maanden vaker negatieve bijstellingen in China doen', voorspelde een analist van S&P.

De regering heeft ook de grootste moeite de prijsstijgingen in de hand te houden. In mei zijn de consumentenprijzen met 5,5 procent gestegen, de grootste stijging in 34 maanden. Voedsel werd 11,7 procent duurder. De snel stijgende kosten van levensonderhoud zijn in China op dit moment een belangrijke politiek vraagstuk geworden. Volgens economen zal de stijging in juni zeker op 6 procent uitkomen. De Chinese centrale bank wil de inflatie dit jaar onder de 4 procent houden en heeft de rente dit jaar al vier keer verhoogd. Verwacht wordt dat de rente nog verder zal stijgen.

Ook in India is de inflatie een grote zorg geworden. De prijzen zijn daar in mei zelfs met ruim 9 procent gestegen. In april was de prijsstijging nog 8,66 procent. Hier ligt de oorzaak met name in de stijging van de prijzen voor industriegoederen.

Vandaag zal de centrale bank van India moeten besluiten of de rente moet worden verhoogd. Als de bank daartoe besluit, wordt het al weer de tiende renteverhoging sinds begin 2010.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden