Kras

Mocht Henk Krol straks premier zijn, dan kan zijn staatssecretaris Mediazaken tevreden achterover leunen: de emancipatie van de vijftigplusser is voltooid op televisie. Nadat jongerenomroep BNN in Golden oldies hoogbejaarden optrommelde om ze in Carré aan het rocken te krijgen, kwijt omroep MAX zich van haar kerntaak met het tweede seizoen van Krasse knarren.

Beide programma's, ontleend aan buitenlandse formats, zijn gebaseerd op dezelfde grondgedachte: oudjes (de term is niet lelijk bedoeld) kunnen meer dan ze denken, als ze er maar toe aangezet worden. MAX beroept zich daarbij zelfs op psychologisch onderzoek uit de jaren tachtig: mensen voelen zich jonger in een omgeving die oogt als die van vroeger.

En dus kwamen vijf 'krasse knarren' in het Limburgse Thorn bijeen voor een verblijf van een weekje: actrice Nelly Frijda (76), zanger Oscar Harris (69), oud-minister Bram Stemerdink (76), danser Barrie Stevens (68), acteur Bram Biesterveld (74), alias Pommetje Horlepiep.

De eeuwig kwieke Martine Bijl (28) praatte de soap op licht ironische toon aan elkaar, en vertelde dat alle gasten 'last hadden van wat kwaaltjes'. Barrie was 'wat stijf', en flink aangekomen door de medicijnen na zijn prostaatkanker. Nelly zou graag willen weten wat ze gisteren had gezegd en gedaan.

Bram Stemerdink is krom gaan lopen en ademt daardoor lastiger. Oscar had een schouderblessure na een bacteriële besmetting, en leek blikveld te missen. Brammetje Horlepiep liep met een rollator.

In het huis aten en dronken ze wat, tussendoor werkten ze aan hun hoogstpersoonlijke medische doelen. Bram Stemerdink pikte het vioolspelen weer op, Biesterveld hoopte dat hij in de vijf dagen van hun verblijf minder angstig zou zijn te vallen.

In de keuken bespraken de knarren hun levens, met de bijbehorende gebreken. Het verval lag languit op tafel. Iedereen staarde ernaar met weemoed in de ogen en jicht in de voeten.

Barrie dacht dat hij zich misschien te veel isoleert, mijmerde hij. 'Voor mij is het een enorme uitdaging te zorgen dat dit vijf dagen leuk blijft met elkaar.'

Direct schoot Oscar Harris in de alarmfase. 'We gaan toch niet oud en somber doen?'

Stel je voor. De vraag werd gesmoord in witte wijn, maar keerde de volgende dag terug.

Knar Barrie vertelde opnieuw over zijn eenzaamheid. Oscar sloeg weer aan: 'Als dit de toon moet zijn voor het verloop van dit programma, dan wil ik er niet bij zijn. Ik ben geen liefhebber van dat soort programma's.'

Bram Biesterveld: 'We kunnen ook geen vijf dagen polonaise lopen.'

Dat kon hij wel zeggen.

Opnieuw leken Oscar en Barrie te botsen op de veronderstelde somberheid die de laatste niet kan velen. Barrie: 'Pas op jij, hè: jij moet soms ook de waarheid durven zien.'

Dat viel niet mee voor Harris, die door sport altijd geleerd had over verlies heen te praten en met geheven hoofd door te gaan. Ooit moest hij zijn gevoelens laten zien, vond Barrie.

Terwijl de twee nader tot elkaar leken te komen, kwamen Nelly en Bram 'eindelijk nader tot de bakker', een kilometer verderop. Bram had het gehaald. Op z'n sloffen.

Je ging je er thuis meteen al jonger door voelen.

Kras.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden