Krappe meerderheid Kamer tegen regulering wietteelt

Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer is en blijft tegen elke vorm van regulering van wietteelt. Een werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt dat het gedoogbeleid 'failliet' is, maar verandering zal niet komen van deze Kamer. Het pleidooi voor een cannabiswet stuit op alle rechtse fracties in Den Haag.

Beeld ANP

Gemeenten worstelen al decennia met het gedoogbeleid. Coffeeshops mogen wiet en hasj verkopen aan de voorkant, maar moeten aan de achterkant hun inkopen doen bij illegale telers. De cannabisindustrie is sterk verweven met georganiseerde criminaliteit, zeggen lokale bestuurders maandag in de Volkskrant.

De discussie blijft voortslepen, ook onder gemeenten. Vorig jaar ondertekenden zo'n vijftig van de 393 gemeenten het rapport Joint Regulation, een pleidooi voor regulering van softdrugsteelt. Anderhalf jaar later is het aantal ondertekenaars gestegen naar 59 gemeenten.

Lees ook

Het commentaar van Sander van Walsum: 'Kamer kan kritiek van burgemeesters op failliet softdrugsbeleid onmogelijk negeren'

Het interview met burgemeester van Haarlem, Bernt Schneiders: 'Misdaad loont in de hennepteelt' (+)

Cannabisketen

Om de impasse te doorbreken richtte het VNG-bestuur begin dit jaar een werkgroep op van acht bestuurders van diverse politieke pluimage. Onder hen uitgesproken voor- en tegenstanders van regulering. Ze kregen de opdracht een nieuwe middenweg uit te stippelen. Ze werden het eens. Hun advies: 'Consistent beleid voor de hele cannabisketen, van productie tot verkoop.'

Die overeenstemming ontbreekt tot dusverre in de Tweede Kamer. Precies 75 Kamerleden stemden in mei voor een motie om gemeenten 'geen enkele ruimte' te geven voor stappen richting regulering van wietteelt. De CDA-motie kreeg steun van VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en drie PVV-dissidenten. Eén VVD'er, stem 76, was afwezig. Alles links van het midden stemde tegen.

Indiener van de motie, Kamerlid Peter Oskam, is maandag niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie. Wel laat hij weten er nog precies zo in te staan. Dat standpunt neemt hij binnenkort mee naar Capelle aan den IJssel, waar hij burgemeester wordt. In mei werd in die gemeente nog een hennepkwekerij opgerold.

Burgemeester Oskam zal niet meteen hoeven toegeven op het standpunt van Kamerlid Oskam: zijn voorganger (en partijgenoot) in Capelle is ook tegen legalisering. CDA-collega's in Helmond en Valkenswaard zijn door hun deelname aan de VNG-commissie wel tot inzicht gekomen dat regulering nodig is.

Ook de VVD-fractie gaat niet overstag door het rapport, ook al zijn twee van de opstellers VVD-burgemeesters. 'Met regulering zijn de criminelen niet weg', zegt een woordvoerder. 'Wij willen niet dat Nederland de drugsexporteur van Europa wordt. Daarom moet ons beleid enigszins in lijn zijn met dat van onze buren.'

Lokale experimenten

De PvdA staat op dit dossier lijnrecht tegenover de coalitiepartner. Kamerlid Marith Volp kondigt aan vandaag Kamervragen te stellen. 'Ik zou graag zien dat de minister alvast voorbereiding in gang zet voor lokale experimenten met gereguleerde teelt en verkoop.' Ze hoopt dat de 'conservatieve meerderheid' het signaal serieus neemt. 'We zijn er bijna in de Kamer.' Nederland moet weer voorloper worden in Europa met een progressief softdrugsbeleid, stelt ze.

Van de antwoorden van minister Ard van der Steur van Justitie hoeft Volp weinig te verwachten. Hij zet de lijn van zijn voorganger Opstelten voort. 'Regulering is geen oplossing', zegt zijn woordvoerder. Het zou de drugsexport vooral in de hand werken. Ook is Nederland gebonden aan internationale afspraken die regulering beletten, zegt ze.

Dit argument is minstens vijftien jaar oud. In 2000 waren de verhoudingen in de Kamer precies andersom en stemde een nipte meerderheid in met een motie die opriep om coffeeshophouders toe te staan wiet in te kopen bij erkende telers. Toenmalig minister Benk Korthals (VVD, Paars II) negeerde de motie. Internationale verdragen stonden het niet toe, beweerde hij. Een onderzoek van Binnenlandse Zaken in 2005 concludeerde hetzelfde: Europees recht en VN-verdragen bieden geen ruimte voor het toestaan van experimenten met gereguleerde cannabisteelt.

Flauwekul, stelde advocaat Gerard Spong in 2013 in de Volkskrant. Hij verwees naar Uruguay, dat Nederland voorbijstreefde met regulering van de wietmarkt. Dat land tekende voor dezelfde VN-verdragen. Nederland lijdt aan 'wetsfetisjisme', vond Spong. 'De verdragen kennen geen enkele sanctie op het niet naleven ervan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden