Krantenstaking in VS via Internet te volgen

Als de redactie van het Brabants Nieuwsblad vanmiddag om twaalf uur zou besluiten te staken tegen de voorgenomen samenvoeging met De Stem, zou ze daarmee ook haar contact met de lezers verliezen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vijfentwintighonderd personeelsleden van die bedrijven doen nu al drie weken mee aan een staking. Onder hen zijn duizend journalisten van beide dagbladen (oplage 600 duizend, 's zondags een miljoen stuks).

De werkonderbreking beperkte zich aanvankelijk tot chauffeurs en bezorgers. Aanleiding vormde voorgenomen bezuinigingen en gedwongen ontslagen bij de distributie-afdeling. Inmiddels is het conflict uitgegroeid tot een prestigestrijd, waarbij het totale arbeidsvoorwaardenbeleid inzet is van een verbeten strijd tussen de betrokken vakbonden en de dagbladuitgeverij.

Omdat een flink deel van de oplage de straat niet op kan, heeft het wèl werkende deel van de redactie haar toevlucht genomen tot berichtgeving via het World Wide Web-gedeelte van Internet. Dagelijks wordt een versie van The Detroit Journal gemaakt met daarin veel nieuws over de staking, duidelijk vanuit het gezichtspunt van de stakende personeelsleden genoteerd.

Zo werden donderdag de complete onderhandelingsdetails via Internet openbaar gemaakt. Een zet die bij de tegenpartij tot verbeten berichtgeving over misdragingen bij de stakers leidde, want ook de directie van uitgever Gannet - onderdeel van het grote Knight Ridder-concern - heeft een Internet-editie gemaakt.

The Detroit News bekwaamt zich in de dagelijkse berichtgeving rond de staking, de visie daarop van de uitgever, en ze schuwt daarbij geenszins de excessen die zich rond de picket lines voordoen. Zelfs een auto-ongeluk waar stakende journalisten buiten hun schuld bij betrokken raakten, figureert op de Web-pagina's om te laten zien dat de stakers de actie niet meer in de hand hebben.

Maar ook echte misstanden komen aan bod. Zo zou de politie stakers hebben opgepakt, die met spijkers, een masker en een honkbalknuppel op weg waren om autobanden lek te steken. Verder zouden er al tien stakers op staande voet zijn ontslagen wegens het stelen van gedrukte kranten uit trucks.

Toen vorig weekeinde een krantenauto uitbrandde, nadat er een molotov-cocktail tegenaan was gesmeten, liet de directie weten binnenkort nieuwe personeelsleden te zullen aannemen om de staking te breken. Duidelijk is dat er voorlopig geen oplossing in het conflict te verwachten is, zeker niet omdat beide partijen niet meer met elkaar spreken.

Voor een evenwichtig beeld van de staking is het noodzakelijk beide kranten te lezen, waarbij de waarheid vermoedelijk ergens in het midden ligt. Want krijgt 15 procent van de abonnees de krant nu in de bus, zoals een stakingsleider betoogde, of 'bijna honderd procent' zoals de directie in The Detroit News beweerde? De lezer mag het zelf uitzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden