Kranten voeren actie tegen Telegraaf Groep

De kranten van HDC Media, waaronder het Haarlems Dagblad en de Gooi- en Eemlander, zijn bang dat ze door de Telegraaf Media Groep worden omgevormd tot 'contentmachines' voor regionale edities van De Telegraaf.

STERRE LINDHOUT

Een handtekeningenactie tot behoud van de Schagener Courant, een Facebookpagina om de toekomst van de Gooi- en Eemlander te waarborgen en een ingezonden brief van de Haarlemse gemeenteraad met de kop 'Blijf van het Haarlems Dablad af.' De drie acties zijn een motie van wantrouwen aan het adres van de eigenaar van de kranten, de Telegraaf Media Groep (TMG).

In de toekomstvisie die TMG eind vorig jaar presenteerde, speculeerde bestuursvoorzitter Herman Van Campenhout over het ontmantelen van HDC Media, uitgever van regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland. Ook wil TMG tussen 2012 en 2016 70 miljoen euro besparen.

Van het verdwijnen van regionale titels repte van Campenhout niet, wel van 'gedeelde content', 'bundeling van printonderdelen binnen één organisatie' en het 'bij elkaar onderbrengen van regionale activiteiten.' Beleidsjargon voor fusies en bezuinigingen en het overhevelen van de macht naar het hoofdkantoor Amsterdam, vrezen de redacties en gemeentebesturen.

Ze vermoeden dat het opheffen van HDC een eerste stap is op weg naar een doemscenario: hun kranten als 'content-machines' voor regionale edities van De Telegraaf. Dat die krant op basis van een lezersonderzoek heeft besloten meer aandacht te besteden aan regionaal nieuws, versterkt die vermoedens.

TMG wil niet op de speculaties reageren. 'Het is een interne aangelegenheid waarover nog geen besluit is genomen.'

Die zwijgzaamheid frustreert, vindt Jan Geert Majoor, algemeen hoofdredacteur van de HDC-kranten.

Het verdwijnen van zelfstandig opererende regionale krantenis behalve schadelijk voor de regionale democratie, ook onbegrijpelijk, vindt hij. Het gaat namelijk goed met HDC. 'We zijn niet achterlijk bezig, we hadden over 2011 een rendement van 12 procent: dubbele cijfers. Dat hebben we bereikt door reorganisaties en fusies.' De plenaire redactievergadering besloot vorige week zich niet neer te leggen bij het eventuele verdwijnen van de uitgeverij.

Het door de redacties geschetste doemscenario isniet ondenkbaar, zegt media-deskundige Piet Bakker, die de toekomstplannen van TMG analyseerde voor het magazine Villamedia van journalistenvakbond NVJ.

'Er staat nergens op papier dat die kranten verloren gaan, maar zoals alle kranten kampt De Telegraaf met teruglopende adverentie-inkomsten, dus willen ze het rendement optimaliseren.' Ook vermoedt Bakker dat TMG wil voorkomen dat de aandeelhouders zich gaan roeren, zoals in 2008 gebeurde toen een groep rond Jan Dirk Paarlberg en Marcel Boekhoorn met een coup dreigde. 'Ze willen de aandeelhouders nu een stap voor zijn.'

Natuurlijk, het blijven speculaties, zegt Bakker. 'Als ik ernaast zit, is TMG altijd heel snel bij om te beweren dat mijn beweringen onzin zijn. Dat doen ze nu niet.' 'Als het Haarlems Dagblad opgaat in De Telegraaf is dat een klap voor de lezers,' zegt Janette Luichies, redacteur van Haarlems Dagblad: 'Als lezers heel boos op ons verwijten ze ons 'Telegraaf-journalistiek.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden