Kranten lijden zwaar verlies met websites

Dagbladen verliezen zwaar op hun investeringen in elektronische uitgaven. Voor elke zes gulden die de bedrijven spendeerden aan websites en databanken, kregen ze er vorig jaar één terug....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

De gegevens zijn afkomstig uit een vertrouwelijk onderzoek, opgesteld in opdracht van de Nederlandse Dagblad Pers (NDP), de vereniging van dagbladuitgevers. Zij gaven op wat ze in 2000 in elektronische uitgaven hadden gestoken. Ook werd een prognose voor dit jaar gevraagd.

De 35 krantenconcerns die bij de NDP zijn aangesloten, gaven vorig jaar samen 107,4 miljoen gulden uit. De grootste kostenpost vormt de technische infrastructuur. De computers en verbindingen eisten 32 miljoen gulden. Marketing vergde 26 miljoen. De redacties van de websites stonden voor 22,5 miljoen op de begroting.

Tegenover deze kosten stond 17,9 miljoen aan opbrengsten, voornamelijk uit advertenties. De kranten leden ook verlies op deelnemingen: 28,3 miljoen.

In hun prognoses voor dit jaar zijn de kranten iets optimistischer. Het verlies op deelnemingen daalt naar 17,2 miljoen, terwijl de inkomsten toenemen tot 43 miljoen. Maar omdat de bedrijven meer investeren - 126,6 miljoen - valt het verlies ook in 2001 hoog uit: 100,8 miljoen gulden, in vergelijking met 117,8 miljoen in 1999.

De cijfers voor 2001 zijn inmiddels achterhaald, laat de Nederlandse Dagblad Pers weten. De concerns werden enkele maanden geleden om hun voornemens gevraagd. 'Sindsdien is de markt verslechterd en hebben veel kranten hun plannen teruggeschroefd', meldt NDP-secretaris J. Gast.

Het onderzoek naar de internetuitgaven van de dagbladen is uitgevoerd door de NDP in overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De twee organisaties sloten in 1998 een regeling over het elektronisch hergebruik van artikelen door journalisten in vaste dienst.

Afgesproken werd dat journalisten een half procent meer loon kregen in ruil voor herpublicatie van hun werk op internet en in databanken. 'Die vergoeding is nergens op gebaseerd, omdat niemand wist wat er aan internet werd verdiend', zegt Gast. De cijfers uit het onderzoek worden gebruikt voor het opstellen van een nieuwe regeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden