Krant publiceert stuk vandaag onder dwang

Dagblad De Limburger publiceert vandaag alsnog een verhaal over burgemeester A. van Goethem van Beek en diens dubieuze declaraties. Een weerwoord van Van Goethem wordt tegelijkertijd afgedrukt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Onderzoeksjournalist J. Dohmen deed een halfjaar onderzoek naar het declaratiegedrag van Van Goethem. De burgemeester kwam eerder in opspraak bij de Limburgse bouwaffaire, maar werd niet justitieel vervolgd. Andere burgemeesters, wethouders en ambtenaren werden na het aannemen van smeergeld wel veroordeeld. De Limburger liep sinds april 1992 voorop met onthullingen over de banden tussen aannemers en lokale politici.

Dohmen en zijn krant waren zeer verrast door het vonnis van de rechtbankpresident. Samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten zijn zij in hoger beroep gegaan. Omdat die zaak ten minste drie maanden en wellicht een halfjaar vergt, heeft De Limburger er nu toch voor gekozen het artikel te publiceren, zegt Dohmen. 'We voldoen aan het vonnis, maar zeer tegen onze zin. Het hoger beroep gaat gewoon door, omdat het een principiële kwestie is geworden.'

Volgens de Amsterdamse hoogleraar mediarecht G. Schuijt heeft de Maastrichtse rechtbankpresident er met zijn vonnis blijk van gegeven dat hij 'de Grondwet niet kent'. Burgemeester Van Goethem wilde dat De Limburger 'hoor en wederhoor' zou toepassen. Maar volgens Schuijt is het principe van wederhoor helemaal geen algemeen geldende wet. Het is een goed gebruik in de journalistiek, waarvan kan worden afgeweken als een krant bijvoorbeeld volkomen zeker van zijn zaak is, en wederhoor niets aan een publicatie zou veranderen.

Schuijt wijst erop dat de in de Grondwet verankerde vrijheid van meningsuiting juist drijft op het principe dat niemand tevoren toestemming nodig heeft voor een publicatie. Pas na publicatie moet blijken of het achterwege laten van wederhoor terecht was, of dat de krant daardoor onrechtmatig heeft gehandeld. De krant zou dan moeten rectificeren of een schadevergoeding moeten betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden