Krant lezen moet geen puzzeltocht zijn

Als Het Handboek Journalist zou bestaan, zou de regel 'Veronderstel iets nooit bekend' er zonder twijfel in voorkomen. De redactie doet dus wel een onmogelijk beroep op de geografische kennis van de lezers met een artikel dat begint met de naam van de auteur en daarna, in kapitalen, de plaatsnaam...

Misschien denken de lezers op grond van de naam van de correspondent wel dat deze plaats van handeling in de Verenigde Staten moet liggen. Maar je zou je als redactie ook kunnen afvragen of het wel tot iedereen is doorgedrongen dat deze correspondent nog maar een half jaar geleden zijn standplaats Moskou heeft verruild voor Washington.

'Context' maakt natuurlijk wel wat duidelijk, maar waar de beschreven helse taferelen in de Abortus Horror Show van de inventieve dominee Keenan Roberts van het Abundant Life Christian Center zich nu precies hebben afgespeeld, was niet zo helder. Er zijn namelijk twee Arvada's in de Verenigde Staten: in Colorado en in Wyoming. Alleen uit de reisagenda van de correspondent in het computersysteem van de redactie blijkt dat hij voor dit onderwerp is afgereisd naar Denver, en dus naar Colorado.

Volgens de lezer uit Soest die op deze onduidelijkheid wees, komt het vaker voor dat de krant voor de hand liggende - en ook wel essentiële informatie - niet of maar half geeft. Op de sportpagina's komt hij soms artikelen tegen over schitterende prestaties in een sport die nergens met name wordt genoemd. Essentiële informatie die toch in de eerste alinea thuishoort, stelt hij.

Inderdaad, daar is geen twijfel over mogelijk. Overigens is bij eerdere klachten hierover wel gesuggereerd om de sport waar het om gaat met een pictogram aan te duiden, maar in zo'n oplossing zag de sportredactie weinig, omdat die erg veel ruimte kost.

Van deze lezer komt ook nog de suggestie om de katernen van de krant niet meer door te nummeren. Hij wil weten in welk katern hij moet zoeken als in de inhoudsopgave wordt verwezen naar bijvoorbeeld pagina 35. 'De krant moet geen puzzeltocht zijn', vindt hij. Het kleurgebruik in de inhoudsopgave op de voorpagina dat een indeling naar katernen aangeeft, blijkt dus voor de lezer niet duidelijk.

De redactie past wel al zaterdags in een aantal bijlagen een nummering per katern toe. Daarin wordt de eerste letter van de naam van het katern (Vervolg, Wetenschap, Traject, Stroom) aan het paginanummer toegevoegd. Maar nog simpeler en praktischer is, denk ik, voor de hele krant een alfabetische indeling: sectie A, B, C, tot en met Z, gevolgd door een paginanummer.

Volgens een lezer uit Leek is de redactie ook een beetje onduidelijk bezig op de mediapagina. Hij heeft het niet over de nieuwe indeling als gevolg van de komst van Net 5. Zoals te verwachten was, vindt een aantal lezers het erg jammer dat nu de programma's zijn weggelaten van themazenders als TV5, Eurosport, Discovery en de 24-uurs nieuwszenders. Anderen zijn er juist blij mee dat de radiozenders terug zijn op de pagina.

De lezer uit Leek is niet helemaal te spreken over de manier waarop de redactie de selectie van aanbevolen programma's presenteert. De indeling naar rubrieken voldoet niet. Hij vindt die lastig; hij prefereert een volgorde naar tijd. Bovendien is de indeling soms erg kunstmatig.

Waarom stond de zanger Paul Robeson onder Kunst en niet onder Muziek. En is een praatprogramma over problemen in de ouderenzorg nou echt Amusement, vraagt hij?

Hij houdt het graag simpel. Drie rubrieken - radio, televisie en film op tv - zouden eigenlijk voldoende moeten zijn.

De chef van de mediaredactie heeft alle suggesties voor de rtv-pagina in dank aanvaard. Hij spaart ze voorlopig op. Hij voorziet evenwel geen ingrijpende veranderingen op de korte termijn.

Voor alle duidelijkheid nog even iets over krant en regio, het onderwerp van vorige week. Niet de spreiding van de abonnees over het land verklaart het 'kei-randstedelijke' karakter van de krant, schrijft een lezer uit Oss. Er is volgens hem maar één verklaring: 'Totale onwetendheid bij de redactie over de gebieden boven De Cocksdorp, achter Rhenen en onder Achthuizen.'

In mijn column noemde ik Zuid-Limburg in de opsomming van provincies en het percentage abonnees dat er woont. Dat is een regio; de provincie heet gewoon Limburg, wijst de lezer mij terecht. Inderdaad, maar ter verklaring hou ik het liever op een kortsluiting ergens tussen mijn Brabantse oren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden