Krant en piemels

Jelle de Groot en Pim Kleintjes kregen het idee in Australië. Neem een foto uit de NRC, droedel er een piemel op en zet het op Facebook. Groot succes.

DOOR HARO KRAAK

In de film Superbad - mogelijk de beste highschoolmovie sinds de eeuwwisseling - zit een scène waarin hoofdpersoon Seth toegeeft aan zijn beste vriend Evan dat hij als kind 'een probleem' had. 'Om de een of andere reden, ik weet niet waarom, hing ik de hele dag wat rond en... tekende ik piemels in mijn schriften.'

'Piemels? Als in mannenpiemels?'

'Ja, mannenpiemels.'

We zien gedetailleerde en knappe tekeningen van piemels voorbij komen. Robotpiemels. Apen met piemelbananen. Zelfs de wereldberoemde Chinese tankman als piemel. 'That's really messed up, man', zegt zijn vriend Evan. 'Supergay.' Van de psychiater mag Seth geen piemelvormig voedsel meer eten. De boodschap is duidelijk: deze piemeltekenaar moet zich schamen.

Dat is precies het taboe dat Jelle de Groot en Pim Kleintjes, beiden 23, willen verbreken. Superbad is dan ook Pim's lievelingsfilm. De studenten bouwkunde van het Delftse studentenhuis O.P. begonnen in april de Facebookpagina 'Piemels tekenen op de NRC', waarvan de naam uiterst accuraat verklapt wat u er aan zal treffen. Inmiddels liken meer dan 9.000 volgers de pagina.

De tekeningen zijn verrassend mooi. Neem de bewerking van wielrenner Bauke 'Bukake' Mollema. In zijn twee juichende vuisten zijn piemels met dikke aders getekend. De functie van de typex op zijn gezicht laat zich raden. Zijn uitgelaten blik maakt het tafereel af.

Pim en Jelle kwamen op het idee na een half jaar reizen in Australië. Daar had je de Facebookpagina 'Drawing Dicks On The Herald Sun', met bijna 300 duizend likes. Jelle: 'Daar hebben we zo hard om gelachen. Toen we thuis waren hebben we ze een berichtje gestuurd of ze het goed vonden dat wij ook zo'n pagina zouden oprichten. Dat vonden ze fantastisch. En ja, de NRC valt hier op de mat, dus die keuze was snel gemaakt.'

De beste tekeningen worden gemaakt door Daan Becker (23) en Ernst van Bruggen (24), huisgenoten van Jelle en Pim en technische studenten die voor het eerst hun talenten ontdekken. Ze krijgen zo'n tien externe piemeltekeningen per dag binnen, waarvan ze de beste online zetten.

Van de eerste grottekeningen via wc-hokjes tot Facebook - de getekende penis is nooit ver weg geweest. Wie, na een paar drankjes te veel, tijdens een feestje in slaap valt op de bank, kan rekenen op een paar forse, met watervaste marker opgekalkte, piemeltatoeages.

Dat ondervond ook Andrew Largeman, hoofdpersoon van de film Garden State, die het woord 'Balls' van zijn voorhoofd waste, maar er vervolgens bij de dokter achterkwam, toen hij zijn kleren uit moest doen, dat er een gigantische pik op zijn borst was getekend.

Piemels zijn zowel schokkend en lullig - sorry, flauwe woordspeling - tegelijk en dus per definitie ongemakkelijk grappig. Maar wat is er nou zo leuk aan deze fallische facebookhumor?

Als je kijkt naar de ruime selectie valt het op dat de beste werken niet alleen zeer fijn getekend zijn in een soort Dungeons & Dragons-stijl, maar ook slim inspelen op het aanwezige beeldmateriaal in de krant. Zie de rennende meisjes op het strand die achterna worden gezeten door een megapiemel met zonnebril.

Soms is de kwaliteit van de tekening totaal irrelevant, getuige de tienermeisjes die lachend ineenkrimpen van het jongetje met de als piemel vermomde supersoaker. Weer andere plaatjes zijn vanwege het contrast tussen de serieuze foto met de jolige leuter zo leuk. Bashar al-Assad met een gigantische piemel - dat klinkt al geestig.

'En de sportpagina's natuurlijk', zegt Jelle. 'Daar staan de beste poses op.' Een verslagen Nadal in gevecht met zijn piemel. Federer die triomfantelijk zijn enorme ballen als een veegnet achter zich aantrekt.

Wie bij Jelle, Pim, Daan en Ernst op Huize O.P logeert doet er goed aan bij vertrek in de spiegel te kijken. Voor je het weet word je wakker met een piemel op je voorhoofd. Getekend dan.

Phallographics

Wat betreft het fenomeen 'phallographics' heeft Superbad (Greg Mottola, 2007) de toon gezet. Hierin wordt de kleine, dikke, grofgebekte middelbare scholier Seth betrapt terwijl hij krankzinnige tekeningen van piemels maakt. Een jaar later werd Superbad, the drawings gepupliceerd met de 62 tekeningen uit de film.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden