Krant bracht verhaal weduwe Tromp te klein

De weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn gaf afgelopen zaterdag een interview aan Nieuwsuur. Indrukwekkend, schreef de tv-recensent van de Volkskrant. Hij geloofde 'niets meer' van het beeld van wijlen Nico Tromp als een 'moordlustige morfinespuiter, high-fivend bij elke gelukte dood, desnoods door een zak over het hoofd van de patiënt te trekken'.


Een vijftal Volkskrantlezers mailden mij dat zij ook ademloos naar het interview hadden gekeken. 'De weduwe Tromp weerlegde op zeer overtuigende wijze (delen van) het verhaal van de co-assistente', aldus verschillende lezers. 'Waarom vind ik dit niet of nauwelijks terug in de krant?'


De krant maakte wel melding van het televisie-interview met de weduwe Tromp. Maar het was een summier berichtje, onderop pagina tien, naast een advertentie voor langlauf- en wandelvakanties. Ik kan mij voorstellen dat lezers die twee alinea's niet hebben gezien. Maar ook dat lezers die het wel zagen, zich flink bekocht voelden.


Want in het televisie-interview reageerde de weduwe Tromp uitgebreid en inhoudelijk op het verslag van de co-assistente. Dat heftige verslag werd op 26 oktober integraal afgedrukt in de Volkskrant - zonder wederhoor - en aangekondigd met een nieuwsbericht waarvan de snoeiharde kop luidde: 'Hij trok ook wel eens een zak over iemands hoofd.'


Ik vind het nog steeds terecht dat de krant dit document afdrukte. Niet omdat alles wat in het verslag staat noodzakelijkerwijs waar en juist is, maar omdat de hele affaire Tuitjenhorn niet begrepen kan worden zonder dit document. Ik vond het zelfs acceptabel dat er geen wederhoor bij werd afgedrukt, omdat het er op dat moment niet was. De weduwe noch andere mensen uit de dokterspraktijk wilden de Volkskrant te woord staan.


Maar toen de weduwe Tromp op televisie verscheen en de observaties van de co-assistente van commentaar voorzag, was dat wederhoor - indirect - er wel. En dat had de krant natuurlijk meteen ruimhartig af moeten drukken. Ook al was de weduwe niet overal direct bij betrokken.


Over de befaamde 'zak over het hoofd' zei ze dat haar man nooit zoiets had gedaan. Er was op de praktijk slechts, tijdens de lunch, gesproken over een wanhopige patiënt elders in het land die zelf een zak over zijn hoofd had getrokken, toen hij geen euthanasie kreeg. De weduwe legde ook uit hoe haar man er - volgens haar - toe was gekomen de patiënt zo'n hoge dosis morfine te geven van 1.000 mg.


De Volkskrantverslaggeefsters die de zaak Tuitjenhorn volgen, waren dat weekeinde vrij. De afspraak was dat de weekendverslaggevers een verslag zouden tikken, verzekerde de chef nieuwsdienst. Maar de weekendverslaggevers hadden hun handen vol aan de tyfoon in de Filipijnen, zodat de chef nieuwsdienst noodgedwongen zelf het verslagje tikte. Achteraf kwalificeert hij dat ook als 'onvoldoende'.


De plaatsvervangend hoofdredacteur vindt ook dat het televisie-interview 'stiefmoederlijk' door de krant is behandeld. 'Dat zie je wel vaker als een ander medium met nieuws komt. De concurrent overschrijven is niet prettig. Dat doe je liever niet. Maar van die reflex moeten we af.'


De verslaggeefsters die Tuitjenhorn volgen, vinden het een vervelende kwestie. 'Nu lijkt het alsof we partij kiezen tégen de huisarts. Terwijl we geen partij zijn. We willen juist een evenwichtig beeld schetsen.'


Het lukt de krant niet altijd bij elke publicatie meteen een compleet en evenwichtig beeld te schetsen. In de reconstructie 'Man, het gaat slecht. We moeten iets doen', in de Volkskrant van 25 oktober overheerst het beeld van een joviale huisarts met het hart op de goede plaats. Een dag later, als de krant het verslag van de co-assistent afdrukt, kantelt dat beeld.


'Je hebt gewoon niet alle feiten meteen op een rij', zegt de plaatsvervangend hoofdredacteur daarover.


Afgelopen donderdag repareerde de krant wat er na het Nieuwsuur-interview fout ging. In de 'Reconstructie AMC, inspectie, justitie en de kwestie Tuitjenhorn' werden alle betrokkenen aan het woord gelaten. Daarin kwam ook de zienswijze van de weduwe Tromp uitgebreid aan bod. Beter laat dan nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden