Kramnik staat op drempel van wereldtitel

Op weg naar zijn afscheid als wereldkampioen liet Gari Kasparov nog eenmaal zien dat met hem niet te spotten valt....

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

Nog een half punt heeft Kramnik nodig om een eind aan de strijd te maken. Na alles wat hij gepresteerd heeft zou het geen probleem mogen zijn, al bleek gisteren dat de nabijheid van het grote succes de uitdager niet onberoerd laat. Hij slaagde maar net in de opdracht het gewenste halve punt met gecontroleerde agressie te bemachtigen. Vanwege waterschade in de speelzaal begon de veertiende partij met een half uur vertraging. Kramnik wachtte geduldig in zijn rustkamertje tot alles in orde was en pakte de strijd vervolgens wat halfhartig aan. Hij speelde op winst maar in zijn achterhoofd spookte de gedachte dat remise eigenlijk ook een welkom resultaat was. Het is een gevaarlijke gemoedstoestand voor een schaker en het resultaat was dan ook dat Kramnik geleidelijk in moeilijkheden kwam.

Volgens Kramnik was hij voor het begin van het gevecht niet nerveuzer geweest dan anders. 'Maar toen de partij niet lekker liep, merkte ik toch dat ik beslissingen nam die ik onder andere omstandigheden niet zou hebben genomen.' Waarschijnlijk denkt Kramnik er anders over als de ergste spanning uit zijn lijf is verdwenen. Na een nerveus begin nam hij een paar praktische beslissingen waartoe alleen zeer grote spelers in staat zijn.

Kasparov profiteerde zo goed als hij kon van Kramniks onzekerheid. Hij beperkte zich tot gezonde zetten maar zorgde er wel voor dat de spanning op het bord bewaard bleef. Helaas voor hem hervond Kramnik zijn evenwicht op het kritieke moment. De uitdager schudde de alsmaar stijgende druk van zich af met een dapper pionoffer dat van de commentatoren grote lof kreeg.

Zelf was Kramnik na afloop minder tevreden over zijn 'vreemde beslissing', hoe goed die ook uitpakte. Kasparovs initiatief was op slag verdwenen en de kampioen moest rekening houden met een afwikkeling naar een eindspel waarin zijn materiële voorsprong hem weinig zou baten. Zo ging het ook. Kramnik stuurde met vaste hand aan op een toreneindspel met een pion minder en hield dat gemakkelijk remise.

Gelaten accepteerde Kasparov zijn lot: 'Ik kwam in de buurt maar mijn voordeel was niet groot genoeg.' Hij liet doorschemeren dat hij na Kramniks pionoffer geen serieuze kansen had gehad en dat eventuele verbeteringen op zijn spel in een eerder stadium moesten worden gezocht.

'Heeft u de strijd opgegeven of gelooft u nog in de mogelijkheid dat u de laatste twee partijen zult winnen?', wilde een beleefde verslaggever van hem weten. 'Het ligt eraan hoe goed ik speel', antwoordde Kasparov. 'Ik heb zo veel kansen onbenut gelaten in deze match. Niets is onmogelijk maar als ik realistisch ben, moet ik toegeven dat mijn kansen op titelbehoud klein zijn'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden