Kramer knipt band met coach Kemkers door

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

ORANJEWOUD - Het was een korte aankondiging van veranderde schaatstijden: 'Sven en Gerard' zijn uit elkaar.

De vrijdag aangekondigde scheiding van schaatskampioen Sven Kramer en diens succescoach Gerard Kemkers zal zijn effecten hebben op de onderhandelingspositie van Nederlandse schaatsers en ploegen in commercieel lastige tijden. In de onderhandeling met kandidaat-sponsors draait het sinds vrijdag om 'TVM min Kramer' en om 'Kramer plus reputatie'.

Kramer, de olympisch kampioen van 2010 en 2014, noemde dat 'een veranderde propositie'. Of iedereen in de schaatswereld daar maar rekening mee wilde houden, sprak de Fries, terwijl hij lof uitte over zijn 'negen fantastische jaren' met Kemkers.

Coach Gerard Kemkers en manager Patrick Wouters, ook al gezworen vrienden, gaan na een uiterst succesvol seizoen verder met het zoeken naar een sponsor voor hun ploeg, het voormalige TVM, zonder Sven Kramer. Kemkers zei alle energie te stoppen in de zoektocht naar een sponsor voor viervoudig olympisch kampioen Ireen Wüst, wereldkampioen allround Koen Verweij en juniorenwereldkampioen Antoinette de Jong. Daar kan een buitenlandse schaatser bij komen, sprak Kemkers, zonder een naam te noemen.

Kramer speurt, met ondersteuning van zijn persoonlijke managers Wouters en Van Baasbank, naar een nieuwe partij, die hem en zijn ambities voor de Winterspelen van Pyeongchang (2018) voor vier jaar wil ondersteunen. Hij zei de mogelijkheid open te houden dat Wüst en Verweij met hem mee zouden gaan. Logisch is dat niet. Een nieuw begin met oude strijdmakkers lijkt een tegenspraak in zichzelf.

Van Baasbank noemde in het vertrouwde schaatshotel Tjaarda, uitvalsbasis van TVM, het prijskaartje voor de nieuwe ploeg-Kramer: tussen de 1,5 en 3 miljoen euro. Om een goed vergelijk te krijgen: de laatst opgerichte schaatsploeg, van Clafis en coach Jillert Anema, heeft een budget van 8 ton.

Wouters, sportmarketingman namens House of Sports uit Ouderkerk aan de Amstel, gaat zowel voor Kramer als voor Kemkers' collectief hard aan de slag. 'Ik heb na al die jaren een sterke, vriendschappelijke band met Sven, Ireen en Gerard. Ik wil dat alles voor hen op zijn pootjes terechtkomt.'

Daarna neemt Wouters mogelijk afscheid als schaatsmanager. 'Ik werk al 19 jaar met schaatsploegen', verzuchtte hij en verried zo en passant een naderend pensioen. Wouters begon in 1995 met het Sanex van Rintje Ritsma, waarna hij vanaf 2000 doortrok met het TVM van (later) Kramer en Wüst.

Wouters bevestigde vrijdag dat de veranderde samenstelling van de propositie zijn gevolgen heeft voor het prijsniveau van de twee teams. Overigens bestaat ook de mogelijkheid dat Kramer aansluit bij een bestaande ploeg. Hij sprak al oriënterend met de coaches Jac Orie (BrandLoyalty) en Bart Veldkamp (Stressless).

Dat Kramer de banden met Kemkers heeft doorgeknipt, heeft niets met geld en betere verkoopbaarheid te maken, zo bezwoer hij. Hij wil iets anders. 'Ik weet wat ik niet wil', sprak hij cryptisch. Kramer wil zich meer concentreren op de 1.500 meter. Hij voorziet dat bij de volgende Winterspelen de 10 kilometer van het olympische programma zal zijn geschrapt.

Kramer, erg nasaal klinkend na twee matig gelukte operaties aan de luchtwegen: 'Ik zie het al voor me. Train ik me twee jaar suf op de 10 kilometer. En dan wordt die afstand in 2016 geschrapt voor de volgende Spelen, die van 2018.' De schaatser beloofde ondanks alle lichamelijke malheur nog zeker vier jaar door te gaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden